neděle 19. května 2013

I Love Music! (3)


A po dlouhé době je tu konečně další písnička :)

Včera jsem se dívala na film Tanec s vášní: Rozbal to! a na konci hrála naprosto úžasná písnička a já ji poslouchám pořád dokola :D Dám vám sem i ukázku s toho filmu, aby jste měli představu. Užijte si poslech tak jako já ;)

''Jem - 24''



***

Ukázka z filmu Tanec s vášní: Rozbal to!


Flexi

RECENZE: Poselství jednorožců - Strážci dobra

Název: Strážci dobra
Série: Poselství jednorožců
Autor: Michaela Burdová
Vydání u nás: 2008
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 285
Žánr: fantasy, sci-fi, horory
Anotace: Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci zmocnit se vlády. Jeden z jednorožců se však ztratí a dobro je narušeno. Černý čaroděj chce ovládnout celou Lilandgarii. Vypouští z temnoty odporné nestvůry a snaží se najít ztraceného jednorožce, aby zničil dobro jednou provždy a osvobodil z hlubin temnot nejmocnějšího démona všech věků a světů. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro a opět nastolit rovnováhu světa.


První věta:
Byla noc. Obloha se halila do černého závoje a mezi temnými mračny prosvítaly dnes velmi bledé hvězdy.


O autorce:
Michaela Burdová je mladá česká spisovatelka fantasy. Začala psát v šestnácti letech a její první knihou, respektive sérií, bylo Poselství jednorožců(3.díly). O pár let později vydala další knižní sérii Křišťály moci(4.díly). Věnuje se jak psaní, tak i malování postav ke svým knihám a příběhům, ale i zvířat, ke kterým má báječný vztah. Tahle kniha je první díl její třetí série Syn pekel(2.díly). Míša je úžasná spisovatelka a osobnost.


Děj...
V Lilandgarii se ztratil jeden z posvátných jednorožců a rovnováha mezi dobrem a zlem je narušena. Černý čaroděj Valgar přemohl kletbu, která na něj byla svržena a snaží se zničit dobro jednou pro vždy. To se ale nesmí stát. Elfská princezna Aranis, jíž se dotklo proroctví, musí jednorožce najít a společně se svými přáteli zachránit svět před zlým Valgarem a jeho mocí. Dobro musí zvítězit, ale nic není nikdy jisté.


Dojmy...
Při čtení je dost znát, že tuhle knihu napsala autorka jako svou prvotinu a ne v příliš vysokém věku. Je dost znát, že autorka ještě nebyla tolik zkušená. Na druhou stranu i tak byl příběh velmi zajímavý. Místy opravdu napínavý a člověk jen dychtivě otáčí stránku za stránkou. Četlo se to velmi rychle a jednoduše. Nejvíc se mi líbily popisy krajiny a postav. Vše je hezky do nejmenších detailů popsané a je snadné si prostřední a postavy živě představit. Já osobně mám radši, když si můžu děj dokonale představit a prožívat ho tak naplno, než číst jen rozhovory mezi hrdiny. Tohle je rozhodně velké plus.


Co se týče samotných postav, nejspíš se nenajde žádná, kterou bych neoblíbila. Aranis byla dost fajn. Ale někdy mi přišla taková zvláštní. Nevím jak to popsat. Ale na budoucí královnu se někdy chovala tak nějak moc děcky. Veragina jsem si oblíbila opravdu dost, ale mé největší sympatie si získal Snížek. Ten byl naprosto úžasný. Jeho hlášky mě nejednou rozesmály a už od první vteřiny, co přišel na scénu to byl můj favorit. :D



Děj byl chvílemi takový zvláštní, ale jak už jsem říkala, na to, že je to autorčina prvotina to nebylo zas tak špatné. Četlo se to hezky. Nic co se odehrálo tam nebylo zbytečně. Všechno tak nějak souviselo ze vším a to se mi moc líbilo. Několikrát jsem byla dokonce i zaskočená tím, jak se to postupně vyvíjelo.


Závěr...
Myslím, že by to nejspíš nešlo srovnávat s jejími nedávno vydanými, novějšími knihami jako je Syn pekel nebo Křišťály moci, což je má srdcovka. Na druhou stranu je to hezký poutavý příběh spíše pro mladší. V tomhle ohledu je mi to ale jedno. Knížky od Míši Burdové se mi vždycky hezky a rychle četli a tahle není žádnou výjimkou. Její styl je prostě úžasný a to jak dokáže vše popsat je prostě něco neuvěřitelného a kouzelného. Takže i když s této knihy nejsem tolik unesená, jako s těch ostatních, rozhodně nejsem ani zklamaná. Naopak, líbilo se mi to! Když to tak shrnu, rozhodně to nebyl špatný začátek.


HODNOCENÍ:
 


U čtení jsem tentokrát nic neposlouchala.


Zdroj obrázků:
 http://burdova-michaela.blog.cz/  (autorčiny oficiální stránky)

Flexi

úterý 14. května 2013

RECENZE: Chvíle před koncem

Název: Chvíle před koncem
Autor: Lauren Oliverová
Originální název: Before I Fall
Původní vydání originálu: 2010
Vydání u nás: 2011
Překlad: Veronika Volhejnová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 384
Žánr: Román, Drama
Anotace: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste se zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona - od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední...


První věta:
Říká se, že těsně předtím, než člověk umře, proletí mu před očima celý život, ale pro mě to tedy neplatilo.

O autorce:
Kromě této knihy napsala i sérii Delirium, jejíž třetí díl u nás letos vyjde. Vystudovala filozofii a anglickou
literaturu. Po škole chvíli pracovala jako asistentka redaktora v jednom nakladatelství v New Yorku. Pochází ze spisovatelské rodiny. Již odmala se pokoušela psát a nyní se tomu věnuje naplno...



Děj...
Samantha Kingstonová má všechno, co si může holka na střední škole přát. Jenže se ukáže, že nejen pátky 13. ale i pátky 12. mohou přinést smůlu. Samatha přijde o život kvůli autonehodě a když se probudí, den se opakuje pořád dokola a ona postupně přichází na to, že měla do teď zatemněno před očima a neviděla to, co nyní. Postupně napravuje chyby a snaží se přijít na to, co udělat, aby se ten hrozný den její smrti přestal opakovat.


Dojmy...
Tahle kniha mě zaujala už svým námětem. Lauren Oliverovou jsem si jako spisovatelku oblíbila už po přečtení Deliria. Její styl se mi velmi zamlouvá. Dobře se čte a i přesto, že kapitoly jsou v knize opravdu dost dlouhé, utíká to rychle a než se člověk naděje, další kapitola je za ním. Podobnou knihu jsem zatím nečetla, ale mám pocit, že jsem už o něčem takovém někdy slyšela. Možná nějaký podobný film, ale nejsem si tím jistá.

Hlavní hrdinka, z jejíhož pohledu je celá kniha vypravována, mě ze začátku trochu štvala. Jelikož jsem si dost oblíbila Kenta, štvalo mě jak se k němu chová.. A přitom on na ní byl moc milý. Na druhou stranu jsem nějak nepochopila, jak může být kluk jako Rob, nejoblíbenější na škole. Mě nepřišel ani trochu sympatický, ale tak každý na to má jiný pohled že ano.

Hodně se mi líbilo, že každý tzv. ,další' den byl naprosto jiný. Ano, je pravda, že pointa byla dá se říct stejná, ale i tak to bylo fajn. Taky se hezky četlo, jak se Samantha postupně v knize mění k lepšímu. Začíná
si více všímat lidí kolem sebe. Snaží se napravovat špatné věci, které udělala. Musím říct, že v druhé polovině knihy jsem si Sam dost oblíbila. Byla mi hned o dost sympatičtější.

No a co se týče ukončení celého příběhu... to bylo něco. Opravdu jsem nic takového nečekala. Poslední dvě kapitoly byly asi nejlepší. Napětí ve mě rostlo a já jen otáčela stránku za stránkou a chtěla se už konečně dozvědět, jak to dopadne.

Závěr...
Když to všechno shrnu, vyjde mi z toho, že jsem zase vsadila dobře. Tuhle knihu jsem si chtěla moc přečíst.
Chvíle před koncem mě rozhodně nezklamala. Už jsme tu nejspíš párkrát psala, že romány moc nemusím. Na slaďárny moc nejsem, mám radši akci a napětí, ale tenhle román se mi moc líbil. nebylo to nijak přehnaně romantický. Byla tam nějaká zápletka, i když nic extra. Ale i tak se to hezky četlo a bavilo mě to.



HODNOCENÍ: 


U čtení jsem hlavně poslouchala:



Flexi

sobota 11. května 2013

On My Wishlist (7)


Tohle meme je dost známé a po krátkém zvažování jsem se rozhodla také zapojit. Vymyslela ho
Book Chick City. Pro ty, kteří o tomto známém meme ještě přece jen neslyšeli: jde vlastně o to, že každou sobotu zveřejním některé knihy, které bych si chtěla co nejdříve koupit.

O téhle knize jsem se poprvé dozvěděla z jednoho videa u Rodaw z Knihánkova. Zaujala mě svým dějem a námětem. Takovéhle knihy mě baví číst a tahle je navíc od českého spisovatele. Takže doufám, že si i tuhle brzy přečtu.

15 minus
by
Tomáš Zářecký




Flexi

středa 8. května 2013

RECENZE: Hunger Games - Aréna smrti

Název: Aréna smrti
Série: Hunger Games (1.díl)
Autor: Suzanne Collinsová
Originální název: The Hunger Games
Původní vydání originálu: 2008
Vydání u nás: 2010
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Žánr: fantasy, sci-fi, horor
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?


První věta:
Když se probouzím, druhá strana postele je chladná.

O autorce:
Suzanne pochází s Ameriky. Tvorbě pro děti se věnuje od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti. Knihy začala psát až po setkání se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přesvědčil, aby zkusila napsat nějakou knihu pro děti. Nejprve napsala sérii Podzemní kroniky a pak následovala série Hunger Games.



Děj...
Šestnáctiletá Katniss Everdeenová žije se svou matkou a mladší sestrou Prim ve Dvanáctém kraji v zemi
Panem. Katniss se stará o rodinu od té doby, co jim umřel otec. Chodí lovit se svým kamarádem Hurikánem a přežívají ze dne na den. Jenže tohle všechno se během jednoho dne rozpadne. Nastává sklizeň.
Nastává každoroční losování dvou splátců, jedné dívky a jednoho chlapce za každý kraj, kteří budou v hrozivé aréně bojovat na život a na smrt. Při losování je vybraná právě malá Prim a tak se Katniss přihlásí a zastoupí její místo. Z řad chlapců je vylosován Peeta Mellark. Odjíždějí společně do Kapitolu, vstříc své nejisté budoucnosti.

Dojmy...

Co se týče děje, tak ten mě naprosto dostal. Knihu jsme četla teď po druhé a bylo to naprosto úžasné, stejně jako při prvním čtení. Akce, napětí, nějaké to překvapení... Myslím, že každý o téhle knize (sérii) minimálně slyšel, takže není třeba nějak podrobnější seznámení s knihou.
Už od začátku mi přišla Katniss velmi sympatická. Byla to taková ta hrdinka, která je sama sebou a nesnaží se nijak změnit... i když občas musí. Příběh mě absolutně pohltil. Už od samého začátku jsem byla napnutá a vyčkávala jak to dopadne a  otáčela stránku za stránkou. Abych se přiznala, dlouho jsem váhala jestli si knihu koupit. Já celkově vždycky dost váhám, protože knih za měsíc nemívám mnoho (někdy bohužel žádnou), ale to sem nepatří.

Takže váhala jsem a váhala a pořád ji tak pozorovala na internetu a když jsem jí konečně držela v rukou, nemohla jsem tomu uvěřit. Děj je strhující, čtivý, úžasný. Postavy jsem oblíbila téměř všechny. Ať už bojovnici Katniss, romantického a sladkého Peetu, tak i Hrikána, Haymitche, Cetkie a mnoho dalších. Musím říct, že autorka si s tím hezky vyhrála. všechno do sebe pěkně pasovalo a zapadalo. Všechny zápletky a problémy byly dobře napsány, zdůvodněny a vyřešeny.


Pak je tu ovšem i aréna, ve které se odehrává téměř polovina knihy. Byla stejně originální jako samotný námět knihy. Myslím, že není třeba se neustále opakovat. Četlo se to skvěle, mělo to skvělý děj, skvělé postavy... řeknu na rovinu, že lepší knihu jsme zatím nečetla.

Závěr...
Všechno už jsem řekla v předešlém bodu. Byla to strhující knížka. Velmi jsem si oblíbila Peetu. Jeho povaha byla úžasná. To jak Katniss vždy respektoval, i když její rozhodnutí nebylo vždy správné. Dál to nebudu prodlužovat, protože bych opět říkala jen to, samé. I když u téhle knížky chválou rozhodně šetřit nechci.


HODNOCENÍ: 


U čtení jsem hlavně poslouchala:



Flexi