sobota 20. července 2013

Prázdninový knižní TAG


Rozhodla jsem se zapojit do Prázdninového knižního TAGU, který pořádá Mona. Jde o to, odpovědět na otázky, které sama vymyslela. Takže, jde se na to ;)



1.) Čteš o prázdninách více, nebo méně, než přes rok?
Rozhodně méně. Přes rok se tak nějak snažím vyhýbat učení a také se odreagovat od školy, zatím co o prázdninách mám moc nabitý program a díky hezkému počasí se knížkám bohužel tolik nevěnuji.


2.) Když si vybavíš prázdniny, jakou knihu si s nimi spojíš?
Jako první mě napadají Hunger games, protože jsem s nimi loni strávila celé, no, nebo spíš skoro celé léto. Ať už to byla četba knih, psaní fanfiction nebo dívání se na film. Takhle série si mě jednoduše získala.


3.) Kolik si schopná/ný si vzít knih na dovolenou?
Jelikož my nikam na dovolenou nejezdíme, tak nevím, ale jestli se berou i prázdniny u babičky, tak to si beru většinou tak tři knížky.


4.) Čteš o prázdninách nějakou povinnou četbu?
Zatím ne, ale příští rok nejspíš budu.


5.) Preferuješ klasické knihy (papírové), nebo e-knihy (elektronické knihy)?
Rozhodně klasické papírové. Čtení z počítačů, čteček apod. mě tolik nebaví a většinou u toho dlouho nevydržím. Mám ráda, když můžu knížku držet v ruce a tzv. si ji osahat a očichat :D


6.) Jakou knihu by si ráda viděla zfilmovanou?
Dá se říct, že nedávno jsem přečetla Karanténu a Monument 14. U těchhle bych to ocenila nejvíc. jejich námět mě velmi zaujal a myslím, že třeba u takové Karantény by bylo velmi zajímavé vidět to i jako film.


7.) Kdyby jsi měla možnost prožít den s nějakou knižní postavou, jaká by to byla?
Nejspíš Peeta z Hunger games. Hned jsem si ho neuvěřitelně oblíbila a bylo by prima se s ním setkat. A nebo ještě R´Tiles z Křišťálů moci. Jo vím, je to spíše pro mladší čtenáře, ale já jsem si celou sérii a hlavně
R´Tila moc oblíbila. Takže buď Peeta nebo R´Tiles. :D


8.) Které místo z knih bys ráda navštívila?
Asi zůstanu u těch Křišťálů moci a řeknu Miathilii. Je to hold moje srdcovka. ;)



Tak, to je všechno. Děkuju Moně za skvělý nápad. :)


Flexi

úterý 16. července 2013

Knižní řetězovka (2)

Tak a je tu - konečně po dlouhé době - zase Knižní řetězovka. Dlouho jsem to odkládala ale teď jsem se rozhodla, že se do toho pustím a udělám Vám trochu radost. Dalších deset otázek na které odpovím.


***

11. Jak často čteš knihy mimo svůj oblíbený žánr?
Poslední dobou dost často. od té doby, co chodím do knihovny do vedlejšího městečka, půjčuji si i knížky, které bych si třeba vůbec neobjednala. Při mé poslední návštěvě v knihovně jsem si třeba vypůjčila dívčí román Ukolébavka  ten bych třeba jinak vůbec nepřečetla.


12. Čteš někdy tu samou knihu vícekrát?
Pokud se mi hodně líbí, tak určitě jo. Třeba fantasy sérii Křišťály moci jsem četla opravdu hodně krát. první díl bych řekla že i šestkrát, což je u mě opravdu rekord.


13. Dokážeš číst v autobuse?
Jasně že jo. Bez problémů. Někteří si možná myslí, že při jízdě autem nebo autobusem se číst nedá, protože to skáče a drncá. Pro mě to ale vůbec žádná překážka není.


14. Oblíbené místo na čtení?
Nejraději čtu někde v přírodě, když slyším zpívat ptáky, vane lehký vánek a svítí sluníčko, ale taky velmi ráda čtu ve své milované posteli. :D

15. Zásady při půjčování knih?
Když jsi půjčuji knihy od někoho (nebo z knihovny) já, starám se o ně velmi svědomitě jako se všemi knihami. Když mi je totiž někdo půjčil, tak mi věřil, že je neponičím a já nehodlám zklamat jeho důvěru :)
Když půjčuji knihy já, třeba kamarádkám a tak (i když je nerada půjčuji), důrazně je varuji, aby je neponičili :D ale většinou mi je vždycky vrátí v pořádku


16. Děláš knihám oslí uši?
No, takže jelikož nevím, nebo i nejsem jistá co to je, tak na tuhle otázku neznám odpověď. Ale pokud je to něco v tom smyslu, jestli nezohýbám roky tak ne, to opravdu nedělám!


17. Píšeš si na okraje stran poznámky?
Zásadně jsem proti psaní do knih, takže žádné poznámky na okraje stran si nepíšu. Maximálně si nějakou hezkou scénu, kterou bych si chtěla znovu přečíst založím, abych ji nemusela dlouho hledat.


18. A do učebnic?
Do učebnic jak kdy. Když mám být třeba zkoušená z Angličtiny, tak to si tam něco napíšu. :D


19. V kterém jazyce čteš nejraději? V kolika dohromady to zvládneš?
:D Tak tahle otázka je celkem jednoduchá. jelikož mi angličtina moc nejde a německy umím taky jen něco a další jazyky neumím, je to celkem jasné. nejraději čtu ve svém mateřském jazyce, tudíž v Češtině a zvládnu to také jenom v Češtině i když anglicky také něco sem tam přečtu, ale žádné knihy to nejsou.


20. Co musí kniha mít, aby sis jí zamilovala?
Musí mít poutavý, napínavý, akční a originální děj, zajímavé postavy, se kterými se člověk nenudí a oblíbí si je a nakonec musí mít i nějakou tu hezkou obálku, ale to už je spíš takový detail.



Pokračování příště ;)

Flexi

úterý 2. července 2013

RECENZE: Monument 14

Název: Monument 14
Série: Monument 14 (1.díl)
Autor: Emmy Laybourne
Originální název: Monument 14
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2013
Překlad: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 292
Žánr: Sci-fi, Dystopie
Anotace: Vaše matka na vás křičí, že nestihnete autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíte se a neobejmete ji, neřeknete jí, že ji máte rádi. Nepoděkujete jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne - jen seběhnete schody a utíkáte na roh ulice. Kdyby jste ale věděli, že je to naposled, co mámu vidíte, nejspíš byste si přáli, abyste se zastavili a všechny ty věci udělali. Možná i za cenu, že by vám autobus ujel. Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.

Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr.
V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourne se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí - šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět - jak ho všichni znají - vedou do záhuby.


První věta:
Vaše matka na vás křičí, že nestihnete autobus.


O autorce:
Emmy Laybourne je americká spisovatelka, herečka a učitelka herectví. Svou kariéru začala coby autorka divadelních her. Vedlejší role si zahrála ve filmech Nancy Drew, Dokud nás smrt nerozdělí, Šťastná čísla a v sitkomu DAG. Pro stanice Comedy Central, MTV a VH1 napsala několik komedií. Krátce účinkovala se soubory Upright Citizens Brigade, Chicago Coty Limits a Heartless Floozies, které se orientují na improvizovaná představení. V roce 2006 získala magisterský titul na kalifornské univerzitě UCLA. Se svým manželem a dvěma dětmi žije v okresu Rockland na severu New Yorku.


Děj...

Čtrnáct dětí je uvězněno v supermarketu, do kterého se dostali díky několika katastrofám. Jsou mezi nimi jak maturanti, tak i malý školkáčci, na které je všeho moc a je třeba s nimi speciálně zacházet. Kromě přírodních katastrof, jako krupobití, jim vše zkomplikuje ještě záhadná chemikálie, která se dostala do ovzduší a na každého působí jinak. Děti postupně vše zjišťují a snaží se o sebe postarat a vše zvládnout bez dospělých.


Dojmy...
Kniha mě zaujala, jak svým poutavým dějem, tak i svou krásnou obálkou, která se k samotnému příběhu neuvěřitelně hodí. Nalákala mě na ní i kladná hodnocení a tak jsem neodolala a jsem za to ráda. Knihu četla první mamka, což se tak často nestává. Většinou je to tak, že jí první čtu já a pak jí radím, co si má přečíst. Mamka byla velmi nadšená a tak jsem věděla, že sem rozhodně nesáhla vedle a vybrala jsem si dobrou knížku. Už po prvních několika stránkách to bylo úžasné. Napětí, akce a to vše se odehrává v reálném čase a v reálném světě. Není to žádná vymyšlená země s obyvateli jejichž vzhled je také kompletně vymyšlená.

Tahle kniha by se možná, ale pravdu jen možná s otazníkem, dala přirovnat ke Karanténě, na kterou jsem také nedávno dělala recenzi. Jde o něco vzdáleně podobného. Jde o reálný svět a v knize se odehrává to, co by se mohlo stát i ve skutečnosti. Klidně se totiž může stát, že začnou padal obří kroupy, do ovzduší se dostane nebezpečná chemikálie a nastane konec světa. A už jen ta představa je docela děsivá nemyslíte?

Postavy byly velmi reálné a jestli mě něco příjemně překvapilo, byl to věk dětí, které byly uvězněné v supermarketu. Ať už tam byly maturanti, kteří se snažili zachovat chladnou hlavu a vše zvládnout, tak i malé děti, které se pořád ptaly po rodičích a byly zmatené a vyděšené. Nebylo to jen to typické a v poslední době velmi oblíbené a dokola ohrávané středoškolské prostřední. Líbilo se mi, že se všichni chovali přesně podle toho, jak by se nejspíš chovali v reálu. Žádné přehnané sebevědomí a nečekané vyřešené problémů. Všechno souviselo se vším a mělo nějaký důvod. Skončilo to ale tak napínavě a otevřeně, že je mučení čekat na pokračování.


Závěr...
Na závěr už bych snad jen mohla říct, že se nemůžu dočkat dalšího dílu, který vychází v listopadu. Jestli ještě teď váháte, jestli si knihu koupit, rozhodně neváhejte a jděte do toho. Nebudete litovat, to mi věřte. Škoda, že kniha nemá více stran. Čtení tak strašně rychle utíká, že než se vzpamatujete, máte před sebou posledních pár stránek. Úžasné čtení a já už strašně moc chci pokračování.



HODNOCENÍ: 




U čtení jsem poslouchala:



Flexi