neděle 31. ledna 2016

Knižní odpoledne (2)



Zdravím :)
Dneska tu pro Vás zase mám Knižní odpoledne. Včera odpoledne jsem se rozhodla, že zase něco málo vyfotím, ale nestihla jsem už napsat článek na blog. No a jelikož jsem si dneska přivstala (což i mě samotnou velice překvapuje), tak proč toho nevyužít, že?

Začala bych asi tím, že skoro celý včerejšek jsem strávila s knihou, kterou čtu už asi po osmé. Ano, slyšíte(čtete) dobře. Někteří z Vás už možná ví, o kterou jde. A není to nic jiného než Křišťály moci od Michaeli Burdové. Já vím, já vím. je to spíš pro mladší (tak 12-14 let), ale pro mě takhle kniha znamená hodně. Vlastně celá série pro mě znamená hodně, ale právě první díl je taková opravdu velká srdcová záležitost, protože právě Zrada temného elfa mě přivedla ke čtení ve větší míře :D (možná bych o takových těch začátcích mohla napsat nějaký článek - vlastně ho už hodně dlouho plánuju... no, uvidíme). No a včera to byla taková nostalgie a... prostě sem neodolala a musela čít dál a dál.






Taková vzpomínka na staré dobré časy, kdy člověk ještě nemusel řešit skoro nic. Ach, ty časy mi chybí a hned bych je vrátila :/ 




Jedna fotečka z odpoledního čtení u kávy. Bohužel, kafíčko bylo vypito dřív, než se rozhodla něco nafotit... a nechtěla jsem fotit zase prázdný hrnek :D 




No a po kafíčku samozřejmě následovalo další pití, 
protože pitný režim se musí dodržovat i v zimě! :)
Mimochodem, ten úžasný krygl jsem dostala od kamarádky k 18-tinám, protože ví, jak mám ráda pivo :D (ale nemyslete si, že jsem nějaký alkoholik, to zase ne :D 





...a teď jedna vsuvka jak to vypadalo za oknem...
aneb
pohled ze střešního okna mého pokoje




A jeden západ slunce před tím, než jsem vyrazila 
do ulic naší vesničky a pak zamířila do té vedlejší :D 




No a tady už pohodička po návratu domů. Čajíček a Křišťály moci. Marťana jsem včera trochu zanedbávala a tak sem ho alespoň přidala do záběru. 




Něco málo z křišťálů moci. 




A ještě jedna. Taky tam milujete čtení v posteli, s horkým čajem po ruce a naprostou pohodou? Kdyby to šlo, tak bych občas nedělala nic jiného. Bohužel to ale nejde :/




Když tentokrát nebyla fotka s kafíčkem, tak aspoň s čajíčkem :)
A s úžasnou záložkou s pejskem, kterou jsem si koupila už před hodně dlouhou dobou, ale používám ji skoro pořád. Strašně se mi na tom líbí ten provázek :D 




Tak jsem toho chudáka Marťana vyfotila ještě jednou. 
Když on se tak smutně koukal, nemohla sem odolat :)




A chvilka poezie v KM :) Ta knížku fakt miluju! Můžu ji číst pořád dokola a nikdy se mi neomrzí 
(i když věkovou kategorii, pro kterou je určena jsem už dávno přeskočila :D ).


Napište mi, která kniha vás přivedla ke čtení (ve větší míře) a na kterou by jste nedali dopustit :)




středa 27. ledna 2016

RECENZE: Utopeni ohněm

Název: Utopeni ohněm
Autor: Tomáš Zářecký
Vydání u nás: 2015
Nakladatelství: Beletris
Počet stran: 296
Žánr: thriller, akční, napínavé
Anotace: Útvar pro zvláštní případy je povolán k záhadné oběti. V městském parku visí ve skleněné vitríně plné agresivních zmijí nahá dívka spoutaná řetězy. zanedlouho se objeví další bizarní oběť a nad milionovou metropolí se rozprostřou temná mračna strachu. Major Ladvak se svým týmem se snaží dopadnout brutálního vraha, ale rafinovaný protivník kriminalistům uniká a navíc přes internet začne promlouvat k veřejnosti. Když odhalí své plány, ve městě propukne panika...
,,Proč zemřela? Abyste viděli, co vás čeká."



První věta:
Strach, který pocítíte ve chvíli, kdy si uvědomíte, že už brzy zemřete, je nepopsatelný.




O autorovi:
Narodil se roku 1988 v Chridimi, ale záhy se přesídlil do Pardubic. Jeho první literární pokusy spadají do období docházky na základní školu. Během osmi let gymnaziálních studií stačil odmaturovat a zároveň vést dva vlastní časopisy. V Literární soutěži O cenu Filipa Venclíka 2007 a v klání Pisálek 2007 obsadil shodně druhé místo. Již o rok dříve publikoval historický článek v časopise Epocha a jeden ze sedmi příspěvků ve sborníku sci-fi povídek Zlatá Zebra 2007. V létě 2008 začal psát pro Pozitivní noviny, v kterých mu dosud vyšly takřka tři desítky článků. Souběžně s tím načal i vysokoškolské studium na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, kterou vystudoval. Nyní pracuje jako učitel angličtiny a dějepisu na základní škole.
ZDROJ: databazeknih.cz


Dojmy...
Čtení téhle knihy byl opravdu zážitek, ale tak to už si u Tomáše Zářeckého začínám zvykat. Jeho knihy jsou prostě takové, že vám nakonec vyrazí dech. Po 15 minus jsem měla velká očekávání a těšila jsem se, až si od tohoto autora zase něco přečtu a doufala jsem, že budu stejně nadšená jako napoprvé - a taky že byla! Jeho styl psaní je čtivý, napínavý a realistický. Dokáže moc dobře vykreslit všechny postavy - se kterýma se tedy, jen tak mimochodem, opravdu nepáře - a napětí je tam přímo hmatatelné. Několikrát (hlavně ke konci) jsem byla tak nedočkavá a chtěla jsem se už konečně všechno dozvědět, že sem měla co dělat abych nezačala postavy popohánět i nahlas a ne jen ve své hlavě :D. Obzvlášť ke konci je tam jedna scéna, u které vás autor vyloženě týrá tím, jak se snaží ještě chvíli počkat a natáhnout to ještě trošičku, než začne samotné finále.

Musím říct, že jsem byla opět neskutečně nadšená a posledních pár stran jsem přímo hltala. Pokud bych měla říct, co je lepší, jestli 15 minus nebo Utopeni ohněm, asi bych se nedokázala rozhodnout. Zrovna včera se mě na tuhle otázku ptala jedna kamarádka (která také četla 15 minus) a

chtěla vědět co je lepší. Netroufám si říct, kterou knihu bych vybrala. Nejspíš obě :D Ona je totiž každá jiná. Každá je svým způsobem originální a nedá se říct, který nápad je lepší.

Na Utopeni ohněm je navíc velmi zajímavé, že se odehrává v Česku. Ano, slyšíte/čtete dobře. Ovšem samotný děj se odehrává ve městě, které vůbec česky nezní, je úplně jasné, že je fiktivní a i když čtete knihu z českého prostředí a jsou tam postavy s českými jmény, občas vám to ani nepřijde. Alespoň já jsem to tak měla. Úplně jsem při čtení vypustila to, že je to v Česku, kdyby to tam občas nebylo zmíněno.



Závěr...
Jestli stále váháte a nevíte zda do toho jít a nebo ne, rozhodně to zkuste! Hlavně milovníci thrillerů a detektivek, ti z toho budou podle mého nadšení. Musím však ale i zmínit, že jak jsme už od Tomáše zvyklí z 15 minus, ani v téhle knize vůbec nešetří postavy a oběti tam umírají opravdu nepěknými způsoby. Objevuje se zde i scéna, se kterou by slabší povahy měli problémy, ale skousnout se to dá, to se zase nebojte že ne. Jak říkám, knížka je parádní! Napínavá, akční, prostě bezvadná!






pondělí 25. ledna 2016

Úlovky z knihovny (1)



Zdravím :)

Dneska se hlásím ještě jednou (na to nejste zvyklí co? :D ).
Musím psát rychle, protože já chytrá jsem si zapomněla nabíječku na noťas doma. Jo, tomu se říká skleróza :D
No nic, vezmeme to rychle. Dneska jsem byla v knihovně a cestou na intr mě napadlo, že bych taky mohla něco nafotit a podělit se s vámi o to, co sem si to vlastně donesla :) tak jdeme na to, ať to stihneme.



Půjčila jsem si jen dvě knihy. Pro některé to může být málo, ale mě to stačí. Když budu chtít další, tak si zase zajdu. jednoduché :D Někomu by se nechtělo, ale tak, mám to po cestě na oběd a naví: Sportem ku zdraví! (a nebo trvalé invaliditě jak říká naše třídní :D )





Jak si můžete všimnout, Jednou z nich je Marťan od Andyho Weira. O téhle knize se v poslední době hodně mluvilo a slyšela sem na ni samou chválu, tak jsem zvědavá, co na ní řeknu já. 







A druhá, je Chyť mě od Lisi Gardner, kterou jsem si oblíbila a její kniha Neboj se byla úžasná! Tak jsem zvědavá, co řeknu na tuhle. 





A teď ještě jedna společná se zasněženou krajinou za oknem :) 





A jsme u konce,

Četli jste některou? Jak se líbila? :)


Unboxing (7)




Zdravím :)

Trochu opožděně ale přece. Před 14 dny mi došel balík a tak jsme si říkala, že bych to mohla nafotit a po dlouhé době zase udělat Unboxing. Fotky sem sice udělala, ale na dání na blog už jaksi čas nebyl... stane se.
Každopádně jsem si vzpomněla teď (a to je hlavní!) a rozhodla se dohnat rest. kdo sledujete FB stránky tak víte, kdo ne, tak se dozvíte teď, co že mi to vlastně hezkého přišlo :)




Tady máme toho fešáka :) 




První vrstva...




...a druhá vrstva. Zabalené to bylo opravdu perfektně, to se musí uznat :) 





Tram-ta-da-dá!!!!





Ano ano, jsou to Utopeni ohněm od českého spisovatele Tomáše Zářeckého!
Momentálně jsem už skoro na konci knihy a je to paráda! Moc doporuču! :)





No a musím se pochlubit. Mám i věnování :)


Plánujete si taky koupit a přečíst tuhle tu krásku? :) Četli jste od Tomáše 15 minus? Pokud ne, jděte do toho, určitě budete nadšení! 


neděle 10. ledna 2016

Knižní odpoledne (1)



Zdravím :)

Tak jsem se rozhodla, že taky budu přidávat nějaký článečky plný fotek. Přece jenom, občas na mě přijde ta foto-nálada a k fotečkám bych vám mohla i něco hezkého povědět. No a proč sem to pojmenovala zrovna Knižní odpoledne? Protože ráno většinou spím a čtu od odpoledne, protože večer jsem většinou venku nebo se učím - jednoduchý :D
Tak, můžeme jít na to :)



Jak už jistě většina z vás ví, momentálně čtu Všechno mi řekni od Lisi Jackson. S Lisou mě pojí takový příběh. Jednou, když jsem šla do knihovny půjčit si knížky k povinné četbě (bylo to někdy v říjnu mám pocit), objevila jsem tak knihu Na prahu smrti právě od této autorky. Touto knihou si mě získala a tak jsem si hned musela půjčit další a to Nezvaného hosta, o které mluvila Rodaw v jednom ze svých videí. No a pak už tomu nešlo odolat a totálně jsem Lise propadla :D . Knihu Všechno mi řekni jsem dostala od kamarádky na vánoce a tím jsem se stala hrdou majitelkou první knihy od této úžasné spisovatelky.




Samozřejmě jsem neodolala a musela jsem se s vámi po horní fotografii podělit na instagramu a facebooku, že ano... Abych držela krok s dobou a tak... :D  




A jelikož taťka stihl dopoledne odstrojit stromeček a zbyli ještě nějaké penízky a kokynka, tak jsem je musela ukořistit dřív, než budou všechny pryč :D Teď je mám hezky schované a zítra nebo pozítří až bude cukr zapotřebí si je dám. 





Během čtení a brouzdání po instagramu jsem dopila kafíčko, které jsem si udělala na zahřátí, ale taky hlavně díky mé beznadějné závislosti :D Co se dá dělat.

Pak tu mám pár foteček z vlaku...








Úžasný strop ve vlaku... Jako stavařka se musím dívat kolem :D





Kapitola 8... už se to rozjíždí! 




Sváča na intru :P




A po napsání článku a sprše hurá na čtení! :D

Mějte se hezky, doufám, že se vám článek líbil. Určitě mi napište do komentářů co čtete a jak se vám tohle líbí... No a pokračování zase příště :)






sobota 9. ledna 2016

RECENZE: Turnus

Název: Turnus
Série: Silo (2.díl)
Autor: Hugh Howey
Originální název: Shift
Původní vydání originálu: 2013
Vydání u nás: 2015
Překlad: Jiří Engliš
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 480
Žánr: sci-fi, fantasy, postapokalyptické
Anotace: Co předcházelo životu v ,,Solech'', podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď.
Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu - má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál. O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost - na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...


První věta:
Troy se vrátil k životu a zjistil, že leží v hrobě.



O autorovi:  
Americký autor fantastiky (nar. 1975), proslul jako komerčně velmi úspěšný autor, který prodal filmová práva a nepotřeboval k tomu nic než laptop. V mládí se vedle školy věnoval rovněž počítačům  a na vysoké si kvůli úsporám za nájem koupil obytný člun, což ho nakonec dovedlo k zaměstnání námořního kapitána. Na cestách si našel manželku, která mu poté vzala vítr z plachet. Místo toulek po světě se začal toulat vlastní fantazií a psát příběhy. Od roku 2009 začal své příběhy publikovat v elektronické podobě prostřednictvím tzv. Kindle Direct Publishing přímo na Amazonu.
ZDROJ: www.databazeknih.cz


Dojmy...
Ještě před samotným čtením mě zaujala krásná obálka. Musím říct, že na živo vypadá ještě líp než na monitoru počítače. To se nedá srovnat. Co se děje a příběhu týče, neskutečně moc se mi líbí ten nápad se silem, které má několik desítek pater v podzemí a je plné lidí, kteří se zde rodí, žijí i umírají. Už u prvního dílu jsem byla nadšená jak námětem, tak i zpracováním a stylem autorova psaní, na který jsem si sice ze začátku musela trochu zvyknout, ale po pár stránkách to šlo jak na drátku. Stránka za stránkou, kapitola za kapitolou. 

Všimla jsme si, že ne všichni jsou z téhle série nadšení. Některým se líbí, jiným zase ne. Jak už jsem psala, z téhle série jsem nadšená! Když srovnám první a druhý díl, musím říct, že v prvním díle bylo více akce a takového toho napětí, že nevíte co čekat, nevíte vůbec nic a postupně se vše dozvídáte. U druhého dílu už jisté informace máte. Víte, jak to v sile chodí, jak tam lidé žijí, jako by nic. jako by venku bylo všechno v pořádku. Ale nevíte, jak to vlastně začalo. Nevíte, proč to venku vypadá tak jak to tam vypadá a nevíte, proč lidé už několik set let žijí v silech pod zemí. A právě tyhle odpovědi vám dá Turnus.

Druhý díl této série se vlastně odehrává ještě před Silem, co se týče děje. Dozvíte se tu úplně od samotného začátku jak všechno začalo. Sice je tu méně akce, ale rozhodně je to velice zajímavé čtení a odpoví vám na spoustu otázek. Už teď, se moc těším na poslední díl. Konec Turnusu mi naznačil a ukázal, jakým směrem se bude odvíjet poslední díl Prach a jak by to celé nejspíš mohlo skončit. Úžasné, úžasné, úžasné!


Závěr... 
Myslím, že není třeba 
to dál rozvádět. Je to opravdu dobré čtení, ale ne všem sedne a ne všichni z něj budou nadšení, což je podle mě škoda. Každopádně i tak doporučuju. Zkuste a třeba se vám příběh sila zalíbí. 






Přečtené knihy 2016



Leden
Turnus - Hugh Howey (Silo 2)
Všechno mi řekni - Lisa Jackson (Savannah 3)
Utopeni ohněm - Tomáš Zářecký

Únor
Zrada temného elfa - Michaela Burdová (Křišťály moci 1) - re-reading
Hněv Pána ohně - Michaela Burdová (Křišťály moci 2) - re-reading 
Věž zkázy - Michaela Burdová (Křišťály moci 3) - re-reading 
Marťan - Andy Weir
Minotaurus - Michaela Burdová (Křišťály moci 4) - re-reading
Chyť mě - Lisa Gardnerová

Březen
Stařec a moře - Ernest Hemingway
Maryša - Alois a Vilém Mrštíkovi
Těžká hodina - Jiří Wolker
Krysař - Viktor Dyk
Vlk - Mo Hayder
Farma zvířat - George Orwell

Duben
Hrobař - Marina Heib (Christian Beyer 1)
V divočině - Diane Thomasová
Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde

Květen
Nebezpečná minulost - David Morrell
Smrt krásných srnců - Ota Pavel
O myších a lidech - John Steinbeck
Poslední na řadě - Tess Gerritsenová (Jane Rizzoliová a Maura Islesová 10)
Kytice - Karel Jaromír Erben
Bílá nemoc - Karel Čapek

Červen
Neznámá - Tess Gerritsenová (Jane Rizzoliová a Maura Islesová 5)
Petr a Lucie - Romain Rolland
Mrazivé ticho - Wulf Dorn (Lesní psychiatrická klinika 2)
Pamatuji si vás všechny - Yrsa Sigurdardóttir
Romeo, Julie a tma - Jan Otčenášek

Červenec
Easy? - Tammara Webberová  - re-reading  
Eleanor a Park - Rainbow Rowell
Amazonie - James Rollins
Nemilovaní - John Saul

Srpen
Noční pavouk - John Lutz
Svědkyně ohně - Lars Kepler

Září
- nepřečetla jsem nic, nedostatek času a chuti ke čtení po návratu do školy

Říjen
Smečka - Andrea Cremerová - re-reading

Listopad
Playground - Lars Kepler

Prosinec
Současní architekti - Philip Jodidio
Rozvaliny Gorlanu - John Flanagan (Hraničářův učeň 1) - re-reading 



CELKEM: 39 knih


Recenze


SEZNAM
(řazeno podle názvů knih)



...

15 minus - Tomáš Zářecký


A

Aréna smrti - Suzanne Collins (Hunger games 1)
Arizona - Eden Maguire (Krásní mrtví 2)


B


C

Chvíle před koncem - Lauren Oliver


Č

Čarodějka - Kristina Hlaváčková (Dračí oči 1)
Černý úsvit - L. J. Smith (Říše temnot 8)


D

Deklerace smrti - Gemma Malley
Delirium - Lauren Oliver (Delirium 1)
Divergence - Veronica Roth (Divergence 1)¨


E

Easy?  - Tammara Webberová
Erebos - Ursula Poznanski 


F


G

Grace kněžna monacká - Jeffrey Robinson


H

Hon - Andrew Fukuda (Hon 1)
Horory na dobrou noc - Anthony Horowitz (Horory a dobrou noc 2)


CH


I


J

Jonas - Eden Maguire (Krásní mrtví 1)


K

Kacíř a čarodějka - Philippa Gregory (Řád temnot 1)
Krvavý polibek - L.J. Smith (Říše temnot 7)¨


L

Léto na druhou - Britta Keilová 


M

Město padlých andělů - Cassandra Clareové (Nástroje smrti 4)
Město ze skla - Cassandra Clareová (Nástroje smrti 3)
Město z kostí - Cassandra Clareová (Nástroje smrti 1)
Město z popela - Cassandra Clareová (Nástroje smrti 2)
Město ztracených duší - Cassandra Clareová (Nástroje smrti 5)
Monument 14 - Emmy Laybourne (Monument14 1)
Moře nestvůr - Rick Riordan (Percy Jackson 2)
Můří deníky - Rachel Kleinová


N

Návnada - J. Kent Messum
Nemám žádné jméno - Dagmar Hilarová
Nebe v plamenech - Emmy Laybourne (Monument14 2)
Nebezpečná láska - Kateřina Petrusová (Bavettovi 1)
Nepřítel mého nepřítele - Kateřina Petrusová (Bavettovi 2)


O

Ohnivý anděl - Yrsa Sigurdardóttir (Právnička Tóra 5)
Ostré předměty - Gillian Flynnová
Osudová přitažlivost - Jaime Reed (Kronika kambionů 1)
Označená - P. C. Castová, Kristin Castová (Škola noci 1)


P

Pamatuji si vás všechny - Yrsa Sigurdardóttir
Pandemonium - Lauren Oliver (Delirium 2)
Pavučina lží - Dan Brown
Pekáč buchet - Kateřina Petrusová
Podivné město - Ransom Riggs (Sirotčinec slečny Peregrinové 2)
Poslední rituál - 
Yrsa Sigurdardótti (Právnička Tóra 1)
Prokletí Titánů - Rick Riordan (Percy Jackson 3)


Q


R

Rezistence - Veronica Roth (Divergence 2)


Ř


S

Saeculum - Ursula Poznanski
Samotáři - Lex Thomas (Karanténa 1)
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Roggs (Sirotčinec... 1)
Smečka - Andrea Cremerová (Smečka 1)
Strážci dobra - Michaela Burdová (Poselství jednorožců 1)


Š


T

Tajemná komnata - J. K. Rowlingová (Harry Potter 2)
Temné lži - Andrea Kane (Forensic Instincts 2)
Trhni si! - Andrea Kabeláčová
Turnus - Hugh Howey (Silo 1)


U

Utopeni ohněm - Tomáš Zářecký 


V

V moci démonů - Michaela Burdová (Syn pekel 2)
Vlčí krev - Michaela Burdová (Syn pekel 1)
Volání netvora - Patrick Ness, Siobhan Dowdová
Volání sirény - Michaela Burdová (Volání sirény 1)
Vyvolená - P. C. Castová, Kristin Castová (Škola noci 3)


W


X


Y


Z

Zakázaná přitažlivost - Kateřina Petrusová (Bavettovi 3)
Zloděj blesku - Rick Riordan (Percy Jackson 1) 

Zrazená - P. C. Castová, Kristin Castová (Škola noci 2)
Zvrácené myšlenky - Andrea Kane (Sloane Burbanková 2)


Ž