úterý 31. prosince 2013

Recenze: Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje

Název: Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje
Autor: Ursula Poznanski
Originální název: Erebos
Původní vydání originálu: 2010
Vydání u nás: 2013
Překlad: Karolína Kousalová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 320
Žánr: fantasy, sci-fi, horory, akční, dobrodružné, napínavé
Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


První věta:
Tři hodiny a deset minut a Colin pořád nikde.


O autorce:
Narodila se 30. října 1968 ve Vídni. Po střední škole studovala japonštinu, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénáristy, do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům.
Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá ,,odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě ti zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír.''


Děj...
Šestnáctiletý Nick Dunmore žije v Londýně a chodí do školy jako každý jiný. Jenže ve škole se začne něco
dít. Děti si tam předávají balíčky a vše udržují v tajnosti. Nemluví o tom, protože nemůžou. Nickovi to všechno vrtá hlavou a snaží se přijít co je v balíčku. Až jednoho dne i on jeden dostane. Předtím ale musí zodpovědět pár otázek a slíbit, že o tom z nikým nebude mluvit... Když Nick zjistí, že jde o hru jménem Erebos, neváhá a začne ji hrát. Ovšem hra je inteligentnější než se zdá. O každém hráči všechno ví a zadává úkoly nejen v samotné hře, ale i v realitě... Nick nakonec zjišťuje, že nejlepší bude se hry zbavit.


Dojmy...
Abych řekla pravdu od knihy jsem toho nejdřív moc neočekávala. Nečetla jsem si žádné recenze nebo názory ostatních, vlastně ani anotaci, jen jsem tak zhruba asi věděla o co jde a to mi stačilo. Jenomže jakmile jsem přečetla prvních pár stránek a následně kapitol, všechno se to otočilo a já si říkala: ,Tak tohle bude nakonec velmi dobré čtení.' A taky že bylo.

V knize vystupuje hlavní hrdina Nick Dunmore, kterého jsem si skoro hned oblíbila. Byl to takový ten obyčejný kluk, který je zvědavý a chce hrát hru, která koluje po škole. Bylo to psané hodně reálně, i když to bylo nejspíš hodně i tím námětem. Počítačová hra, která sleduje své hráče i ve skutečnosti, závislost na hře a nutnost hrát stále dál a dál. Hlavně to poslední mi přijde hodně reálné.
Hodně, a to se musím přiznat, se mi líbilo popisování hry jako takové. Jakoby hlavní hrdina nebyl Nick, ale
jeho postava za kterou hrál. Přišlo mi to jako hodně dobrý nápad to takhle napsat. Přece jen se do toho člověk pak lépe vžije a co si budeme povídat, je to i příjemné oživení děje.

Musím uznat, že autorka mě opravdu hodně překvapila. Příběh byl promyšlený do nejmenších detailů a ke konci už jsem jen zírala jak se to všechno vyvíjí. Klobouk dolů. Já vím, opakuju pořád dokola jedno a to samé, ale to prostě jinak nejde. Musím říct, že to bylo úžasné čtení plné dobrodružství, akce a rozhodně se u toho člověk nenudí. Není to otřepané a je to prostě něco úplně nového.

Také se mi moc líbí ta obálka. Jistě všichni (nebo aspoň většina) víte, že kniha byla vydaná podruhé. První obálka je taková červená s okem a tak. Abych řekla pravdu, nejdřív se mi líbila víc ta první, ale když jsem jí viděla naživo, už mi nepřišla tak úžasná. Každopádně obě mají něco do sebe a obě se mi moc líbí. Ta první má takovou zvláštní, jakoby drsnou obálku nebo jak bych to řekla. Ovšem na obálce u druhého vydání se mi zase líbí to oko. Takové tajemné a rudé, jakoby přímo vábilo ke čtení


Závěr...
Čtení téhle knihy bylo jedno velké dobrodružství. Je to příběh, který vás vtáhne a nepustí, dokud neobrátíte poslední stránku a neřeknete si: On už je konec? Proč to nebylo delší? Opravdu moc moc moc doporučuju těm co ještě nečetli. Určitě nebudete zklamaní. Každý si tak přijde na své. Napětí, akce, dobrodružství, svět hry a jejích hráčů, taky nějaký ten románek, no prostě všechno.


HODNOCENÍ: 



U čtení jsem nic neposlouchala!
(ale u psaní recenze jsem poslouchala):



Zdroj informací o autorce: http://www.databazeknih.cz
Mockrát děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Flexi

3 komentáře:

  1. Souhlasím, Erebos je povedená knížka! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha se mi taky libila, trochu jsem obrečela ten zavěr, určitě víš co myslím ;-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)