pátek 25. července 2014

RECENZE: Easy?

Název: Easy?
Autor: Tammara Webberová
Originální název: Easy
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2013
Překlad: Sabina Čechová
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 308
Žánr: romantické, milostné, příběhy ze života, román
Anotace: Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí?
Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě ji hrozí, že z nějakého předmětu propadne.
Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý kluk, který byl ve správný čas na správném místě, a ona chce jen jediné - vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné předměty jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom ji pozoruje. Jacqueliny kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která ji pomůže vzpamatovat se po rozchodu.
Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.
Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem...



První věta:
Před tím večerem jsem si Lucase nikdy nevšimla.


O autorce:
Tammara Webberová je americká autorka, která své romantické zaměření nezapřela už v sérii Between the Lines (Mezi řádky) a největší úspěch zatím sklidila s románem Easy?, jenž se umístil v žebříčku bestsellerů The New York Times.
Čtení patřilo mezi její nejranější záliby a brzy k němu přibylo i psaní. Na střední škole tvořila smutnou romantickou poezii a v devatenácti sepsala svůj první román (který pak nešťastnou náhodou zničila, když ho
v práci omylem nacpala do skartovačky).
Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala jako studijní poradkyně. Je beznadějná romantička a miluje romány se šťastným koncem, protože ve skutečném životě je těch nešťastných dost.
Žije v Texasu s manželem, třemi dětmi a příliš mnoha kočkami.



Děj...
Příběh vypráví o Jacqueline, která chodí do druhého ročníku na vysoké škole a právě se s ní rozešel kluk, se kterým chodila tři roky. Nenese to moc dobře a proto ji její nejlepší kamarádka přesvědčí, aby s ní šla na jeden večírek... a tak nakonec jde. Jenže ji to tam moc nebaví a tak se rozhodne odejít dřív než její kamarádka. U auta ji napadne jeden kluk, kterého do té doby považovala za kamaráda. Brání se jak může, ale on je silnější. Naštěstí se tam včas objeví Lucas, její zachránce... Jacqueline zjišťuje, že chodí do stejné třídy jako ona a vesměs ho potkává skoro pořád na různých místech. Lucas je však zahalen spoustou tajemství a jen tak někomu je neprozradí.



Dojmy...
Už když jsem tu knížku držela v ruce v knihkupectví a chystala si ji koupit, měla jsme od ní velké očekávání a strašně moc jsme se na ní těšila. Chtěla jsme se do ní pustit hned jak jsme si ji donesla domů, ale řekla jsem si, že si ji přečtu až po všech recenzních výtiscích - a taky jsem to dodržela. Hned jak jsem dočetla ten poslední, sáhla jsme po ní a pustila se do čtení. Opravdu jsme od ní očekávala strašně moc. Věděla jsme, že to bude romantické, takže jsem na to byla připravená. Je pravda, že té romantiky je tam opravdu docela dost a někomu by to mohlo vadit. Já si ale myslím, že někdy to není na škodu. Každý má občas chuť na něco romantického a podle mě je tohle správná volba!

Hlavní hrdinka Jacqueline mi byla sympatická, i když je pravda, že měla své mouchy, ale to jí podle mě jen přidávalo na reálnosti. Hlavní téma, kolem kterého se příběh točí, je znásilnění. Ano, je tam samozřejmě i hodně lásky, ale takovým zásadním tématem je tam znásilnění. Je tam popsáno to, jak se ,oběť' cítí, jak se
bojí to někomu říct a chce to držet v tajnosti a všechno to ostatní. Myslím, že to bylo hezky skloubeno i s láskou. Mě se to líbilo! Opravdu! Nejdřív jsem se opravdu trochu bála, že s toho budu zklamaná, protože tolik očekávám, ale nezklamalo mě to, spíš mě to naopak příjemně překvapilo.

Musím zmínit i zachránce Lucase, který na každou čtenářku určitě zapůsobí svým vystupováním a svou rolí v příběhu. Na mě jistý dojem udělal, to se musí nechat. Představovala jsem si ho podobně jako toho kluka na obálce. Stejné delší vlasy, stejné tetování... Postavy se mi všechny líbily. Myslím, že tam snad nebyla žádná, která by mě něčím nezaujala a která by podle mě nebyla dostatečně promyšlená. Autorka to napsala moc dobře. Bylo to čtivé, místy napínavé a u některých pasáží se vám bude až zatajovat dech. Čte se to prakticky úplně samo. Než jsem se nadála byla jsem za polovinou a pak jsem se začetla trochu víc a byl konec.


Závěr...
Tuhle knihu Vám můžu jen a jen doporučit. Myslím, že zrovna teď, v létě, je to ideální. Příběh se sice odehrává na podzim a na začátku zimy, ale to na věci nic nemění. Je to romantické, chytlavé, čtivé a není to nic náročného - takže prostě ideální letní čtení. Pořád přemýšlím, jestli mám dát čtyři nebo pět hvězdiček - už zase. Možná bych ty poloviční hvězdičky měla opravdu založit a nebo to hvězdičkové hodnocení úplně zrušit, protože to občas je opravdu hodně těžké... Ale tak, že mě to tak příjemně překvapilo, tak budu hodná :)


HODNOCENÍ: 


U psaní recenze jsem poslouchala: 

... o téhle písničce je v knize zmínka :)


Flexi

1 komentář:

  1. Knihu se chystám od 8.srpna číst. Pořádám společné čtení, takže jsem recenzi nečetla, ale přečtu si ji po napsání vlastní. Nerada bych nevědomky něco opsala nebo si prozradila něco vic z deje..:)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)