úterý 28. října 2014

RECENZE: Podivné město

Název: Podivné město
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové (2.díl)
Autor: Ransom Riggs
Originální název: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Hollow City
Původní vydání: 2014
Vydání u nás: 2014
Překlad: Bronislava Grygová
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 424
Žánr: horor, thriller, napínavé, fantasy, sci-fi, dobrodružné, nadpřirozeno
Anotace: Neobvyklé putování, které začalo v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman a jeho noví přátelé cestují do Londýna, podivného hlavního hlavního města světa. Doufají, že zde najdou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Ovšem v tomto válkou zkoušeném městě na ně číhá překvapení za každým rohem. A dříve než může Jacob odvést podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí týkající se jeho lásky k Emmě Bloomové.
Podivné město zavede čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, pouťových atrakcí a vlkodlaků - do světa obydleného dospělými ,,podivnými'', vrahounskými stvůrami i do bizarního zvěřince neobvyklých zvířat. Také v tomto díle se prolíná napínavá fantasy s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi, a vytváří tak pozoruhodný čtenářský zážitek.



První věta:
Veslovali jsme přístavem mezi pohupujícími se čluny, z jejichž svárů vytékala rez, okolo tichých mořských ptáků, kteří připomínali porotu sedící na zbytcích potopené přístavní hráze porostlých vilejši, kolem rybářů, kteří spustili své sítě a zírali na nás nehnutě, jako by si nebyli jistí, zda jsme opravdoví anebo se jim to jen zdá, to procesí duchů plujících po vodě anebo těch, z nichž se brzy duchové stanou.



O autorovi:
Ransom Riggs vyrostl na Floridě, ale nyní je jeho domovem země podivných dětí - Los Angeles. Byl odchován duchařskými příběhy a britskými komediemi, což pravděpodobně vysvětluje, proč píše právě takové romány. Existuje šance, že je právě teď u vás doma a pozoruje vás z úkrytu pod postelí.



Děj...
Jacob Portman zůstává s podivnými dětmi aby jim pomohl najít pomoc pro slečnu Peregrinovou, ale hlavně aby mohl zůstat s Emmou, do které se zamiloval. Úplně tak opouští svůj starý obyčejný život a vrhá se prožívat dobrodružství v tom neobyčejném. Spolu s dětmi a ptákem, do něhož se slečna Peregrinová proměnila se vydává do Londýna, aby pro slečnu vyhledali pomoc. Cestou je však čeká spousta nebezpečí a nástrah, který musejí pokořit.



Dojmy...
Na tuhle knihu jsme se těšila opravdu hodně. Zajímalo mě jak bude pokračovat příběh podivných dětí z malého ostrova u Velké Británie. Příběh pokračuje přesně tam, kde v prvním díle končí, tudíž u plavby na člunu dětí pryč z ostrova. Musí si pospíšit, protože po nich jsou příšery a nestvůry a slečna Peregrinová potřebuje pomoct. Bylo zajímavé prožívat spolu s dětmi jejich dobrodružství a nástrahy, kterým se museli postavit cestou. Kniha se mi opravdu velice líbila, ale něco mi tam chybělo. Nebylo to jako u prvního dílu, kdy jsem četla a četla a nemohla se od čtení odtrhnout. Tentokrát to šlo docela snadno a nedělalo mi takový problém knihu odložit a číst až za nějakou dobu. Netoužila jsme tolik po rozluštění všech otázek tak jako v prvním dílu.

Každopádně nemůžu říct, že by mě kniha zklamala, to rozhodně ne. Byla plná napětí, akce a kdykoli se děti dostaly z jedné šlamastiky už se objevila nějaká další. To se musí Riggsovi přičíst k dobru, protože tohle se moc často nevidí. Stejně jako první díl se i druhý díl pyšní úžasným grafickým zpracováním, které prostě musím zmínit! Příběh je doplněný fotkami, které tomuto dobrodružství vdechují život, protože číst o dívce která levituje nebo o někom, kdo má v žaludku celý úl včel je poněkud - podivné! A jak by také nebylo že?

Ovšem pokud jste četli první díl, druhý díl stojí rozhodně také za přečtení. Když už nic jiného, tak určitě všichni chcete vědět, jak to s tou bandou podivných dětí bude dál a zda se jim podaří najím pomoc pro jejich ředitelku. Určitě do toho běžte.



Závěr:
Samotný konec knihy mi přišel takový, suchý nebo jak bych to řekla. Nebylo to tolik otevřené jak jsme v poslední sobě u sérií zvyklá a proto mi to tak možná i přišlo. Každopádně někomu to může přijít lepší než příliš otevřený konec, ale podle mě otevřený konec víc naláká na další díl. No to je jedno, každopádně se mi to líbilo, bylo to příjemné čtení. Jsem zvědavá, jaký bude další díl.



HODNOCENÍ: 




U čtení jsem nic neposlouchala. 


Flexi

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)