středa 5. června 2013

RECENZE: Karanténa - Samotáři

Název: Samotáři
Série: Karanténa (1.díl)
Autor: Lex Thomas
Originální název: Quarantine  the loners
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2013
Překlad: Daniela Klečková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 382
Žánr: romány, napínavé, thrillery
Anotace: ODMATURUJ NEBO ZEMŘI!
Byla to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole, dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli Angličtiny, tem mu však zemře přímo před očima. A to byl jen začátek.

McKinleyho Střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole.

V tomto děsivě temném a vzrušujícím románu Lex Thomas přivádí čtenáře do školy, kde děti nebojují o popularitu. Tvrdě bojují, aby přežily.


První věta:
Někdo jí asi ukousnul nos.


O autorovi:
Lex Thomas je pseudonym autorského dua, které tvoří Lex Hrabe a Thomas Voorhies. Lex a Thomas se potkali v spisovatelském kroužku v Los Angeles. Jejich přátelství se rozvinulo, když se pokoušeli jeden druhého ohromit ukázkami z bizarních filmů. V roce 2005 spolu začali psát scénáře. Karanténa: Samotáři je jejich první román.


Děj...
Pro studenty McKinleyho střední školy to má být den jako každý jiný. David a jeho mladší bratr Will, pro kterého je to první den na střední, jsou již ve škole, když vybuchne jedno křídlo školy. Všichni jsou zmatení a panikaří. Nikdo neví co se děje. Učitelé umírají a studenti ničemu nerozumí. Pak se dozví pravdu. V jejich škole se objevil vir, který přežívá v tělech studentů a zabíjí dospělé. Jsou v karanténě. Studenti se rozdělí do několika gangů a snaží se přežít. David s Willem se drží stranou. Vědí, že ve škole stráví ještě velmi dlouhou dobu.


Dojmy...
Představte si, že jdete do školy jako každý den. Všechno vypadá jako každý den a pak se celá škola otřese  silným výbuchem, dozvíte se, že jste nakaženi virem a jste  v karanténě. Musíte bojovat o jídlo s ostatními spolužáky a doufat, že opět spatříte slunce a nadechnete se čerstvého vzduchu. Takhle knížka je opravdu stejně originální jako Hunger Games, což se píše i na hoře na samotné obálce. Bylo to velmi napínavé a i přesto, že jsem byla v polovině knihy a říkala jsem si, že už se tam prostě nemůže nic dalšího a nového stát, vzhledem k nepřetržité akci, která naplňuje celých 382 stran. Co stránka a kapitola, to další překvapení v podobě nepříjemností hrdinů, dobrodružství, ale i takového milostného trojúhelníku.


Hodně jsem obdivovala Davida, hlavního hrdinu příběhu. To jak se staral o svého mladšího bratra Willa, který to také neměl moc jednoduché. I když se nedá říct, že by byl Will nějaký svatoušek. Nejednou dostal Davida do pořádných problémů. No a nakonec tu do třetice máme krásnou Lucy, která si získala srdce obou bratrů. Všichni tři byli fajn. Lucy mě místy sice štvala, hlavně tím, jak se zachovala k Willovi, ale nějak se to dalo.

Jestli mě něco hodně zaujalo, tak to, jak měli autoři všechno hezky promyšlené. Hlavně prostředí školy. Studenti využili všechno možné, co se dá ve škole najít, aby jim to pomohlo přežít a zpříjemnit si pobyt v budově. I nápad s gangy a jejich odlišností od sebe byl super. Četlo se to opravdu úžasně.

Závěr...
Rozhodně souhlasím s tím, že je kniha velice originální. Je to napsané velice věrohodně, protože člověk nikdy neví, kdy se co stane a vir ve škole, která je následně v karanténě... to je podle mě úžasný nápad. Při dočtení jsme se s mamkou shodli, že by bylo zajímavé filmové zpracování. Rozhodně by to zaujalo a myslím, že by se takhle k tomuto úžasnému příběhu dostali i lidé, kteří čtení moc nedají. Stálo by to za to!


HODNOCENÍ: 


U čtení jsem tentokrát nic neposlouchala. 


PS: Neví náhodou někdo, kdy by měl vyjít druhý díl? Hledala jsem nějaké informace, ale nic se mi nepodařilo najít.


Flexi

1 komentář:

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)