úterý 2. července 2013

RECENZE: Monument 14

Název: Monument 14
Série: Monument 14 (1.díl)
Autor: Emmy Laybourne
Originální název: Monument 14
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2013
Překlad: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 292
Žánr: Sci-fi, Dystopie
Anotace: Vaše matka na vás křičí, že nestihnete autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíte se a neobejmete ji, neřeknete jí, že ji máte rádi. Nepoděkujete jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne - jen seběhnete schody a utíkáte na roh ulice. Kdyby jste ale věděli, že je to naposled, co mámu vidíte, nejspíš byste si přáli, abyste se zastavili a všechny ty věci udělali. Možná i za cenu, že by vám autobus ujel. Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.

Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr.
V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourne se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí - šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět - jak ho všichni znají - vedou do záhuby.


První věta:
Vaše matka na vás křičí, že nestihnete autobus.


O autorce:
Emmy Laybourne je americká spisovatelka, herečka a učitelka herectví. Svou kariéru začala coby autorka divadelních her. Vedlejší role si zahrála ve filmech Nancy Drew, Dokud nás smrt nerozdělí, Šťastná čísla a v sitkomu DAG. Pro stanice Comedy Central, MTV a VH1 napsala několik komedií. Krátce účinkovala se soubory Upright Citizens Brigade, Chicago Coty Limits a Heartless Floozies, které se orientují na improvizovaná představení. V roce 2006 získala magisterský titul na kalifornské univerzitě UCLA. Se svým manželem a dvěma dětmi žije v okresu Rockland na severu New Yorku.


Děj...

Čtrnáct dětí je uvězněno v supermarketu, do kterého se dostali díky několika katastrofám. Jsou mezi nimi jak maturanti, tak i malý školkáčci, na které je všeho moc a je třeba s nimi speciálně zacházet. Kromě přírodních katastrof, jako krupobití, jim vše zkomplikuje ještě záhadná chemikálie, která se dostala do ovzduší a na každého působí jinak. Děti postupně vše zjišťují a snaží se o sebe postarat a vše zvládnout bez dospělých.


Dojmy...
Kniha mě zaujala, jak svým poutavým dějem, tak i svou krásnou obálkou, která se k samotnému příběhu neuvěřitelně hodí. Nalákala mě na ní i kladná hodnocení a tak jsem neodolala a jsem za to ráda. Knihu četla první mamka, což se tak často nestává. Většinou je to tak, že jí první čtu já a pak jí radím, co si má přečíst. Mamka byla velmi nadšená a tak jsem věděla, že sem rozhodně nesáhla vedle a vybrala jsem si dobrou knížku. Už po prvních několika stránkách to bylo úžasné. Napětí, akce a to vše se odehrává v reálném čase a v reálném světě. Není to žádná vymyšlená země s obyvateli jejichž vzhled je také kompletně vymyšlená.

Tahle kniha by se možná, ale pravdu jen možná s otazníkem, dala přirovnat ke Karanténě, na kterou jsem také nedávno dělala recenzi. Jde o něco vzdáleně podobného. Jde o reálný svět a v knize se odehrává to, co by se mohlo stát i ve skutečnosti. Klidně se totiž může stát, že začnou padal obří kroupy, do ovzduší se dostane nebezpečná chemikálie a nastane konec světa. A už jen ta představa je docela děsivá nemyslíte?

Postavy byly velmi reálné a jestli mě něco příjemně překvapilo, byl to věk dětí, které byly uvězněné v supermarketu. Ať už tam byly maturanti, kteří se snažili zachovat chladnou hlavu a vše zvládnout, tak i malé děti, které se pořád ptaly po rodičích a byly zmatené a vyděšené. Nebylo to jen to typické a v poslední době velmi oblíbené a dokola ohrávané středoškolské prostřední. Líbilo se mi, že se všichni chovali přesně podle toho, jak by se nejspíš chovali v reálu. Žádné přehnané sebevědomí a nečekané vyřešené problémů. Všechno souviselo se vším a mělo nějaký důvod. Skončilo to ale tak napínavě a otevřeně, že je mučení čekat na pokračování.


Závěr...
Na závěr už bych snad jen mohla říct, že se nemůžu dočkat dalšího dílu, který vychází v listopadu. Jestli ještě teď váháte, jestli si knihu koupit, rozhodně neváhejte a jděte do toho. Nebudete litovat, to mi věřte. Škoda, že kniha nemá více stran. Čtení tak strašně rychle utíká, že než se vzpamatujete, máte před sebou posledních pár stránek. Úžasné čtení a já už strašně moc chci pokračování.



HODNOCENÍ: 




U čtení jsem poslouchala:



Flexi

1 komentář:

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)