sobota 1. února 2014

RECENZE: Volání netvora

Název: Volání netvora
Autor: Patrick Ness
Námět: Siobhan Dowdová
Ilustrace: Jim Kay
Originální název: A Monster Call
Původní vydání originálu: 2011
Vydání u nás: 2012
Překlad: Anežka Sedláková
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 216
Žánr: thriller, napínavé
Anotace: Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému strachu.
Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jak by taky ne - jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.
Tedy skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor - obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. A překvapivě si chce... povídat! Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí ho, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor Conora ponouká, aby mu povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc - podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to?


První věta:
Přízrak se objevil pár minut po půlnoci.


O autorech:

Patrick Ness - Jde o amerického spisovatele, novináře a lektora žijícího v Londýně. Je to úspěšný autor knih pro dospělé i pro děti a za své knihy série CHAOS.

Získal řadu ocenění. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxfordu a působil jako redaktor. Mezi jeho knihy patří například

Siobhan Dowdová - Byla oblíbenou autorkou knih pro děti a za svá díla získala mnoho významných ocenění. Napsala čtyři knihy pro mládež, z nichž dvě byly vydány až po její smrti. Zemřela na rakovinu.

Autorka nestihla před svou smrtí knihu dopsat a proto to dostal za úkol Patrick Ness.


Děj...
Třináctiletý Conor nemá vůbec jednoduchý život. Jeho maminka je vážně nemocná, táta má novou rodinu v Americe a ve škole ho šikanuje skupinka kluků a ostatní ho přehlíží. V noci se mu zdá každou noc strašlivá noční můra, která se neustále opakuje. Jednou po půlnoci ho však navštíví netvor. Je to strom, tis, který roste kousek za jejich domem na hřbitově. Tis mu přišel povyprávět tři příběhy a ten čtvrtý chce na oplátku slyšet od něj. Co mu Conor nakonec poví?


Dojmy...
Wow... Tohle prostě jinak nazvat nejde a přesně taková byla moje rekce, když jsem jí po pěti hodinách a deseti minutách dočetla. Je to naprosto fantastický a velmi silný příběh. Conorův život není opravdu vůbec
lehký a vy prožíváte všechno s ním. Co se týče autorů, Siobhan dostala opravdu skvělý nápad na příběh a Patrick Ness se skvěle popral s jeho dokončením. Při čtení vám vůbec nepřijde, že by se styl psaní nějak změnil. Pořád to hezky plyne a plyne až nakonec obrátíte poslední stránku, dočtete poslední větu a divíte se, že to tak rychle skončilo a jak to skončilo. Není to totiž ten druh příběhu, který začíná z mnoha problémy hlavního hrdiny a během ubíhajících stran se všechno vyřeší a napraví. Je to napsané reálně, žádné záhadné zvraty nebo podobně. Jen mi přišlo kruté, jak se ke Conorovi chovali jeho spolužáci. Ti malý... Ale nebudeme přece zacházet do detailů.


Další velké plus, které kniha má, je to že je ilustrovaná a celkově krásně zpracovaná. Ilustrace Jima Kaye celý příběh oživují a dělají ho takový živější, když vidíte ilustraci onoho netvora, nebo kopeček s tisem,
který roste na hřbitově. Ta atmosféra knihy na vás přímo dýchá a nutí vás to číst stále dál a dál, aby jste věděli co Conor zažívá a co se vlastně stane... a když se to stane, zasáhne vás to stejně jako toho třináctiletého chlapce z velmi těžkým životem.


Závěr...
Myslím, že není třeba nic víc dodávat. Určitě si tuhle knihu musíte přečíst! Je v ní velká spousta pravdy a příběh, který vás připraví o slova. Je to něco jiného, než co nás neustále obklopuje a proto by takhle kniha neměla chybět v žádné knihovničce! Asi nikoho nepřekvapí, že dávám pln počet bodů, i když v tomhle případě bych jich nejradši dala ještě víc než jen pět.


HODNOCENÍ: 



U čtení jsem nic neposlouchala, protože to ani nešlo.


Flexi

3 komentáře:

  1. tahle knížka vypadá skvěle. Chtěla bych si ji přečíst. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně neváhej a jdi do toho. Myslím, že nebudeš litovat :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Na knížku se těším. :)
    Křišťály moci jsou taky mojí srdcovkou. Ten příběh je prostě neuvěřitelný.♥♥
    Promiň, že ti to píšu tady, ale nevěděla jsem kde ti to napsat, aby sis to přečetla. Jsem strašně moc ráda, že jsem našla někoho komu se KM líbilo stejně jako mě! :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)