pátek 4. dubna 2014

RECENZE: Dračí oči - Čarodějka

Název: Čarodějka
Série: Dračí oči (1.díl )
Autor: Kristina Hlaváčková
Vydání u nás: 2014
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 392
Žánr: fantasy, dobrodružné, young adult
Anotace: Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Nejde však o žádnou prestižní školu pro mladé dámy...
Dokáže Elena čelit všem změnám a nástrahám osudu, které na ni čekají? S pomocí mladého draka Charlika a svérázného přítele Michaela na to nebude sama. Bude to však stačit? Nepůjde totiž jen o ni, ale i o budoucnost celého světa!


První věta:
Na chodbách hradu zuřil boj.


O autorce:
Část svého dětství strávila s rodinou v Niérii, kde navštěvovala i výběrovou americkou základní školu. V Nigérii začala psát, ale většinou ,,do šuplíku''. V rámci studia na Gymnáziu Arabská v Praze získala roční studijní stipendium do USA. Na střední škole v Minnesotě, kde poznala jednu že svých životních lásek, keramiku, také poprvé odmaturovala. Druhou maturitu absolvovala v Čechách. V současnosti se při zaměstnání vrátila ke studiu na Univerzitě Karlově.
Přesto, že pochází z rodiny architektů, projevovala vždy spíše humanitní, nikoli technické sklony. V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéry. Překládala titulky seriálů MTV, texty pro prestižní čínský architektonický časopis, jako překladatelka spolupracuje s ČVUT. Tato kniha je jí prvotinou.



Děj...
Osmiletá princezna Elena se nechce učit vyšívat a tančit, ale chce držet v ruce meč a umět bojovat stejně jako její starší bratři. Chce zažívat samá dobrodružství. A to se jí také časem splní, když potká rudého draka Ašraka, díky kterému se jí do krve vlije magie, kterou se musí naučit ovládat. Učit jí mají elfové. Spolu s ní jede i její kamarád Michael. Vše se zdá být skvělé, ale není to tak, jak se na první pohled zdá... Do všeho se zamotávají rodinné vztahy a na osmiletou malou holčičku je toho najednou moc.


Dojmy...
Upřímně, od této knihy jsem očekávala hodně. Možná až příliš hodně. Velmi mě zaujala a upoutala krásná obálka, která se nakladatelství opravdu moc moc moc povedla a anotace také do jisté míry zaujala. Ovšem samotný příběh už trochu pokulhával. Po přečtení prvních asi deseti stran, jsem si říkala: To se určitě teprve

rozjede, vždyť je to začátek. A vzhledem k tomu, že má kniha skoro čtyři sta stran, tak deset stran je opravdu hodně málo. Jenže pak jsem si to začala říkat skoro pořád až do poloviny knihy. První polovina mi přišla jako taková pohádka. Ta druhá už byla o něco lepší.

Teď se zaměřím na všechny ostatní postavy. Třeba na Elenina kamaráda Michela, který je její ochránce a dává na ni pozor. Michael byl super. Docela jsme si ho oblíbila, i když nijak výrazně. Vlastně k žádné postavě jsem nenašla žádný vztah, že bych ji třeba fandila a tak. Postavy celkově nemají příliš propracované charaktery a nepůsobí moc reálně. Nejvíc mě zaujala asi vedlejší postava čarodějky Brety a krutého následníka trůnu Nitrama. Ti dva mi přišli asi takový nejzajímavější a je škoda, že se tam objevili až téměř ke konci knihy. Možná to bylo i tím, že ve druhé polovině je doba o několik let později, tudíž už se to posouvá trochu jinam a není to tak pohádkové.

Elena je dospělejší, i když zas až tak výrazně se nezměnila, jelikož už jako osmileté dítě se chovala až moc vyspěle.

Jestli mě na knize něco překvapilo, tak to byla délka kapitol. Například třeba hned druhá kapitola má tuším kolem osmdesáti stran a to se opravdu jen tak nevidí. Na druhou stranu se to četlo lehce a rychle, bylo to takové hodně oddechové a i když má kniha hodně stránek a ne moc poutavý děj, i přesto se to čte neskutečně rychle. Jelikož je tohle první díl série a také autorčina prvotina, doufám, že druhý díl bude lepší a bude tam více Brety a Nitrama. Bez nich by to totiž opravdu byla taková pohádka pro děti.


Závěr...
Když to celé zhodnotím, kniha mě opravdu moc nezaujala. Čekala jsem víc, o dost víc a to byla nejspíš chyba. Na druhou stranu je to autorčina prvotina, takže nejspíš bylo na místě neočekávat tolik, i když podle toho, že už se psaní věnuje nějakou dobu... Tohle je těžké posuzovat a nechci být zas zas až moc negativní. Nebylo to zas až tak špatné, jak se může podle mých slov zdát. Ale čekala jsem hold něco trochu jiného a aspoň o kapánek lepšího.


HODNOCENÍ: 



U čtení jsem poslouchala: 



Chtěla bych poděkovat nakladatelství FRAGMENT za recenzní výtisk.
Knihu si můžete koupit zde.

Flexi

1 komentář:

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)