neděle 4. května 2014

RECENZE: Hon

Název: Hon
Série: Hon (1.dí)
Autor: Andrew Fukuda
Původní název: The Hunt
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2014
Překlad: Jakub Kalina
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 304
Žánr: sci-fi, young adults, thriller
Anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně - nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal. Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...


První věta:
Kdysi nás bývalo víc.


O autorovi:
Na rodil se v Manhattnu a byl vychován v Hong Kongu. Poté co získal bakalářský titul z historie na Cornellově univerzitě, Fukuda začal pracovat v Manhattonském ''čínském městečku'' spolu s dalšími imigranty. Tato zkušenost vedla k napsání Crossing, jeho debutu, který byl  vybrán ALA Booklist jako Top
10 First Novel a Top 10 Crime Novel v roce 2010.  Tato kniha (Hon) je jeho druhou vydanou knihou. Předtím než se Fukuda stal autorem na plný úvazek, byl sedm let prokurátorem. Momentálně žije se svou rodinou na Long Islandu.


Děj...
Příběh vypráví o sedmnáctiletém Genovi, který žije mezi upíry a předstírá, že je jeden z nich, aby přežil. Řídí se několika pravidly, které do něj vštěpoval jeho otec již odmalička a právě díky jejich dodržování ještě stále žije... Jenže Gen je vylosovaný jako jeden z lovců do Honu, což je soutěž, ve kterém upíři loví Glupany, nebo-li lidi, kterých už je opravdu málo. Genova přetvářka začíná být pomalu odhalována. On se však nevzdává a snaží se dál bojovat, aby zachránit jak svůj život, tak i ostatních.


Dojmy...
Ze začátku mě příběh moc nechytl. Hodně jsem od knížky čekala a to bylo nejspíš špatně, protože jinak by mě určitě bavila už od samotného začátku. Gen mi nebyl moc sympatický, i když netuším proč. Ne že bych si ho vůbec neoblíbila, to zase ne, ale ani jsem si ho neoblíbila zač až příliš. Začátek a samotný rozjezd celého příběhu se mi zdál pomalý. Ta pravá akce a napětí začalo až přibližně v polovině knihy, pak už mě to začalo bavit víc. Bylo tam daleko víc akce a napětí a také mě tam pár věcí překvapilo.

Celá kniha je vyprávěna v první osobě z Genova pohledu, takže můžeme proniknout do Genovi mysli a plně se do něj vžít. Jeho život opravdu není jednoduchý, to zjistíme už ze začátku jeho vyprávění. Co se týče dalších postav, určitě bych měla zmínit Záři. Je to upírka, do které se Gen zamiloval a která hraje v příběhu docela velkou roli - sice ne tak velkou jako gen, ale přece jen je tam dost důležitá. Na příběhu mě hodně zaujalo to, že tam vlastně není skoro

nikdo s upírů pojmenovaný. Mají jen označení, které je pokaždé jiné. Gen si ale pár postav pojmenuje, aby bylo jasné o koho jde. Například vymyslel jméno Záře, nebo Vychrtlík, Rudoretka a tak by jsme mohli pokračovat. Také je v knize několikrát uveden název Glupani. Takhle říkají upíři lidem.

Jestli se bojíte toho, že půjde o další klasickou upířinu stylu Upířích deníků nebo například Twilight, tak to se nemusíte bát. Celý příběh je v tomhle směru originální. Upíři se chovají jako upíři a ne jako zamilovaní krasavci, kteří neublíží ani mouše. Lidí je málo a upíři, když to tak řeknu, vládnou světu. Autor vymyslel opravdu velmi zajímavý a hlavně originální příběh o upírech, což je v téhle době opravdu zázrak. Upíři jsou všude kolem a ať člověk sáhne po jakékoli upířině, jde asi v 95% pokaždé o to samé, nebo minimálně podobné.


Závěr:
Pokud máte chuť a náladu na něco originálního, napínavého a upířího, tohle je správná volba. Určitě to stojí za to zkusit a přečíst si to. Celým příběhem Vás provází touha po svobodě, záchraně vlastního života, touha po přežití mezi krvelačnými upíry, toužícími po lidské krvi a mase.
Ze samotného začátku pro mě byl Hon trochu zklamáním, ale postupně se to zlepšovalo a konec byl opravdu hodně napínaví. Těším se na druhý díl a jsem zvědavá jak to bude pokračovat.


HODNOCENÍ: 



U čtení jsem nic neposlouchala. 


Chtěla bych mockrát poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Flexi

2 komentáře:

  1. Hezká recenze, uvidím, možná si knížku někdy přečtu. :)
    Jen... moc nechápu tu větu U čtení jsem nic nečetla? o.O :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, díky za upozornění :D vždycky se spletu a místo nic neposlouchala napíšu nic nečetla :DD

      Vymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)