středa 26. listopadu 2014

RECENZE: Pekáč buchet


Název: Pekáč buchet
Autor: Kateřina Petrusová
Vydání u nás: 2014
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 159
Žánr: romantické, vtipné, ze života
Anotace: ONA - Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON - Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem, a že láska hory přenáší.



První věta:
,,Vypadáš jako něco, co zrovna vykašlala kočka."



O autorce:
Narodila se v Pardubicích. Své první dvě povídky napsala ve čtrnácti letech. Další přišly o tři roky později, kdy se zúčastnila literárních soutěží. Hned potom šlo psaní opět k ledu, dokud nezarazila na
plno stejně nadšených pisatelek. Tentokrát už toho nenechala a vyklubala se z toho její knižní prvotina, což je právě tahle ta kniha. V současné době žije v Pardubicích se svým manželem a dvěma dcerami.




Děj...
Klára je redaktorka ženského časopisu, ráda vaří a její články jsou právě o její velké lásce - jídlu. Jenže to se má na krátko změnit. Její spolupracovnice měla nehodu a ona jí musí zastoupit na jednom rozhovoru, který je prý pro jejich časopis velmi důležitý. Ukáže se, že člověk, se kterým má dělat rozhovor je adrenalinový sportovec, který leze po zamrzlých vodopádech a ke všemu je velmi přitažlivý. Kláře se do rozhovoru moc nechce, ale nic jiného ji nezbývá...



Dojmy...
Od Kateřiny Petrusové jsem četla Bavettovi a moc se mi to to líbilo, takže jsem byla zvědavá a rozhodla se zkusit i její další knihu. Tentokrát se děj odehrává v Česku, přímo v hlavním město Praze. Od českých spisovatelů knihy moc nečtu, ale Katku jsem si hodně oblíbila. Její styl psaní se mi hodně líbí. Je to zábavné, napínavé, nenáročné odpočinkové čtení. Není problém se do knihy začíst. Navíc je hodně krátká, takže rychlí čtenáři jí určitě zvládnou za jedno odpoledne přelouskat. Je opravdu ideální kniha na odpočinek. Pobavíte se u ní, je tam romantika, na kterou Jsme u Katky zvyklí, ale v jejím podání zní i každé klišé perfektně, alespoň si to myslím. Je to hodně přeslazená

kniha a to doslova - vždyť jde přece o pekáč buchet! ( :) ).

Navíc mě na knize po jejím otevření hodně překvapilo to, že na začátku každé kapitoly je nějaký recept, podle kterého si spolu s Klárou můžete něco dobré ukuchtit. Na druhou stranu se v knize hodně objevuje jídlo a pořád se tam o něm mluví, takže vám zaručuju, že u knihy nevydržíte jen tak sedět s prázdným žaludkem a budete u ní mít nutkání pořád šmejdit kolem ledničky, ale nemusíte se bát nebyli by jste jediní.


Závěr...
Tuhle knihu určitě doporučuju. Zaručeně vám zvedne náladu, pobaví vás a dokonale se od ní odreagujete. Jediné, na co u ní budete muset neustále myslet je to, zda je vaše lednička dostatečně plná :D. Skvělá kniha!



HODNOCENÍ: 



U čtení jsem nic neposlouchala. 



Chtěla bych mockrát poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu si můžete koupit zde.


Flexi

2 komentáře:

  1. Krásný vzhles... jinak k tomu závěru bych měla poznámku..Nejsem si nějak extra jistá, jestli ten konec byl až tak k pobavení..ale pokud si to myslela tak nějak celoplošně, pak souhlasím, byla to moc fajn kniha, která pobavila a..no.. rozbrečela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bylo to myšleno celoplošně... Mě jen tak něco nerozbrečí, takže já se u ní spíš jen přihlouple usmívala :D :)

      Vymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)