neděle 21. dubna 2013

RECENZE: Krásní mrtví - Jonas

Název: Jonas
Série: Krásní mrtví (1.díl)
Autor: Eden Maguire
Originální název: Beautiful Dead - Jonas
Původní vydání originálu: 2009
Vydání u nás: 2011
Překlad: Edita Drozdová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 274
Žánr: fantasy, sci-fi, horory
Anotace: Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska... je její setkání s Krásnými mrtvými zkutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek... Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?


První věta:
První věc, kterou jsem uslyšela, bylo bouchání dveří ve větru.


O autorovi:
Eden žije střídavě ve velké Británii a Spojených státech. Kromě literatury se zajímá o nadpřirozeno a temné stránky života. Volný čas tráví nejraději v přírodě, především u svých přátel na ranči v Coloradu, kde také
nalezla inspiraci pro svou tetralogii Krásní mrtví. V současnosti už Eden pracuje na další sérii Dark Angel, jejíž první dva díly vyšli v roce 2011 v angličtině.


Děj...
Za poslední rok v Ellertonu zemřeli čtyři studenti zdejší střední školy. Jako poslední to byl Phoenx, jehož ztrátu nese Darina velmi špatně. Byl to její kluk. Chodili spolu sice jen dva měsíce, ale ona ho velmi milovala a nedokáže si představit život bez něj. Jednoho dne však narazí na starý dům a stodolu, jejíž bouchání dveří ji přivede právě na tohle místo. To, co nalezne nejprve nechápe. Čtyři mrtví studenti jsou živí, nebo spíš nemrtví... Hrdinka se pokouší odhalit jejich tajemství a pak jednomu z nic, Jonasovi, pomoci s vyřešením jeho smrti. Jen díky tomu se smí vídat se svým milovaným Phoenixem.



Dojmy...
Přemýšlím, co o téhle knížce napsat. Vlastně toho není ani moc, co bych chtěla říct. Příběh se mi líbil, byl hezky napsaný, ale že by to bylo něco extra úžasné, na co bych zírala s otevřenou pusou a tajila dech, to se zase říct nedá. Jedno velké plus tahle kniha ale přece jen má. Vystupují tam zombíci. Já jsme doposud žádnou takovou knížku nečetla, takže zombí je pro mě taková novinka co se týče knih. Vlastně jsem ani moc neslyšela o nějakých dalších knihách se zombi. Akorát mě, jako asi většinu z vás, zmátli ty křídla na obálce. Každý by řekl, že jde o anděli, ale opak je pravdou.



Teď zabrousím trochu mezi postavy. Hlavní hrdinka Darina je opravdu velmi zvláštní. Já vlastně abych řekla pravdu ani nevím, co si o ní mám myslet. Že by mě nějak oslovila, to se říct nedá. Měla i své silné stránky, to je pravda. Pár jich tam skutečně bylo, ale ne moc. Nebyla mi nijak extra sympatická. Když se ale přesunu ke čtveřici nemrtvých zombi studentů a zároveň i Darininých spolužáků, tady už by se našlo pár oblíbenců.    Jonas mi přišel dost fajn. Oblíbila jsem si ho asi nejvíc. Škoda jen, že je o něm jen tenhle první díl. Dále pak Phoenix, ten mi byl hodně sympatický a hlavně části, kde byli společně s Darinou se mi dost líbili. Jo vím, je to takové zmatené. Darina mi sympatická nebyla, ale spolu s Phoenixem jo. Trochu se do toho zamotávám. No a nakonec Hunter, ten je něco jako šéf Krásných mrtvých. byl celkem fajn.

Závěr...
Některým se jména jako Arizona, Phoenix a další líbit nemusí, ale mě k příběhu tak nějak sedí a líbí se mi. Styl psaní je jednoduchá. Knihu bych přirovnala k takové oddechovce. Nic náročného na čtení. Nejvíc se mi líbil konec a to, jak se to všechno vyřešilo. Pár věcí mi tam sice tak úplně nesedělo, ale nebylo to nijak zlé. Asi se budu opakovat, ale kniha se mi i přes to všechno líbila a nebyla tak špatná. Moc jsem od ní neočekávala a tak mě nijak extra nezklamala a byla přesně taková, jaká jsme myslela že bude. jak tedy zní můj konečný verdikt? Dávám 3 hvězdičky. Váhala jsem, jestli dát tři nebo čtyři, ale rozhodla jsem se pro tři, ať mám do druhého dílu nějakou rezervu a uvidíme, co se s toho vyklube.

HODNOCENÍ: 



U čtení jsem hlavně poslouchala:


Flexi

2 komentáře:

  1. Táto séria sa mi páčila, mala chyby, ale v celku to bolo dobré 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem jenom první díl, ale líbil se mi:) Asi budu pokračovat dál, i když toho je teď na mým čtecím seznamu trochu více:-D Pěkná recenze"

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)