sobota 13. dubna 2013

Rozhovor s Michaelou Burdovou


Rozhodla jsem se to tu trošičku zpestřit rozhovorem s mladou talentovanou českou spisovatel fantasy literatury, s Michaelou Burdovou, jejíž série Křišťály moci mě přivedla ke čtení fantasy a jsem za to neskutečně ráda :)


1.) Ahoj. Mohla by si o sobě říct pár zajímavostí pro ty, kteří o tobě a tvých knihách zatím neslyšeli?
Jasně a ráda
J Knížky píšu od 16 let, moje prvotina fantasy trilogie Poselství jednorožců získala 3. místo ceny dětí ankety SUK 2009, odkoupilo ji srbské nakladatelství Evro Giunti, příští rok bude přeložená do slovenštiny a také se chystá vydání jako omnibus. Dále jsem napsala tetralogii Křišťály moci, opět fantasy, která se za rok 2011 umístila na 12. místě oblíbenosti dětských knih v anketě SUK. Moje nová knížka Syn pekel – Vlčí krev je temná fantasy pro náctileté o vlkodlacích. Vlkodlak Neran se zaplétá s elfkou ze své minulosti, kterou nenávidí, jdou po něm Temnovlci, a aby toho nebylo málo, nechtěně se zaplétá i do boje 13 démonů J

2.) Jaké byly tvé začátky s psaním? 
Byla to taková náhoda. Prostě jsem si řekla, že zkusím napsat svůj příběh, a ono mě to začalo strašně bavit! Nechtěla jsem dělat nic jiného! A když jsem zkusila poslat Poselství jednorožců 1. díl do Fragmentu, líbil se jim. Tak to začalo.

3.) Plánuješ někdy napsat knihu pro dospělé? Jaký by to byl žánr?
Zatím ne. Ale pokud někdy ano, asi horor nebo nějakou romanci.

4.) Seznámila by si nás se svými vydanými knihami?
Myslím, že jsem to shrnula v 1. otázce J Pro více informací bych vás ráda pozvala na své stránky: http://burdova-michaela.blog.cz, kde si o mých knížkách můžete přečíst víc.

5.) jaká kniha se ti podle tebe zatím nejvíc povedla a proč?
Asi nejvíc pyšná jsem na Syna pekel. Vždycky jsem chtěla napsat takovou knihu. Líbí se mi zápletka i děj a ráda jsem prožívala Neranovo dobrodružství. Je to trochu záporák a já ráda píšu o záporácích :D

6.) Chtěla by si, aby byla tvá kniha v budoucnu zfilmovaná? Jakou zemí a u které by sis to přála nejvíc?
Samozřejmě by to bylo úžasný! Přála bych si USA nebo Anglii.

7.) Koncem února vyšla tvá další kniha. první díl dvoudílné série Syn pekel: Vlčí krev. Pověs nám o ní něco a jak tě napadlo psát zrovna o vlkodlacích?
Zbožňuju vlkodlaky. A lákala mě myšlenka stvořit je ve fantasy zemi, protože příběhů o vlkodlacích v moderním světě je spoustu. S Temnovlky mi hodně pomohl můj přítel, díky němu vlastně tenhle nápad vznikl – Temnovlci jsou vlkodlaci mnohem horší, silnější a celkově skoro nezničitelní. Jejich vůdkyní je Aragen, která má své cíle a nezastaví se před ničím. Teď se jejím cílem stal Neran a to se mu vůbec nelíbí. Mají spolu nevyřízené účty. Jenže stejně tak má Neran nevyřízené účty s elfkou Liadel, jenže ji potřebuje, aby odčinil svou zradu.

8.) Jak to vypadá z druhým dílem a na co se můžeme těšit?
Druhý díl mám hotový, takže série je ukončená. Můžete se těšit ještě na více zrady, na Neranova bratra Gerrata, a na další tajemství.

9.) Máš nápady na nějakou další knihu, popřípadě začala jsi na ní už pracovat?
Budu teď pracovat na dvou knihách – na příběhu o kočkorohovi Snížkovi (z Poselství jednorožců), který se dostane do sporů s trpaslíky, kteří žerou kočkorohy, a na nadpřirozené romanci.

10.) Co by si vzkázala těm, kteří tvé knihy nečetli?
Ať to zkusí. Myslím, že nebudete litovat, do psaní dávám celé srdce a jsem nadšená, když se o svůj příběh můžu podělit s dalšími novými čtenáři! Tak se přidejte, ať můžeme zažívat dobrodružství všichni společně!

11.) Na závěr... Děkuji Ti za rozhovor a čas. Moc si toho vážím :) Přeji Ti mnoho dalších úspěchů jak s tvou tvorbou, tak i v osobním životě ;).
Moc děkuju, otázky byly super ;-) I tobě přeju mnoho štěstí a úspěchů!

Flexi


1 komentář:

  1. Krásnej rozhovor!:) Taky jsem ho s Míšou měla:) Už se těším na tu knížku o Snížkovi;D

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)