neděle 2. června 2013

RECENZE: Řád temnot - Kacíř a čarodějka

Název: Kacíř a čarodějka
Série: Řád temnot (1.díl)
Autor: Philippa Gregory
Originální název: Changeling
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2012
Překlad: Jana Pacnerová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 272
Žánr: romány, historické, dobrodružné, milostné, 15. století
Anotace: Píše se rok 1453 a vše nasvědčuje tomu, že se blíží konec světa.
Klášterní novic Luca Vero je na rozkaz tajemného cizince uprostřed noci zburcován a odvlečen ze své cely. Cizinec jej nejprve obviní z kacířství, aby mu nahnal strach a pak jej vyšle na dlouhou cestu Evropou, kde má Luca, mimořádně nadaný mladík, hledat stopy Ďábla a vykonávat soud nad zběhlými křesťany.
Likova první cesta vede do kláštera Lucretili, kde se setkává s mladičkou abatyší Isoldou, jež se právě ocitla v nesnázích. V klášteře je proti své vůli - poslal ji sem bratr, aby se mohl zmocnit jejího dědictví a navíc jeptišky začaly trpět podivnými vizemi, chodily ve spánku a na těle se jim objevily krvácející rány. Isolda je obviněna, že je očarovala temnou magií a má být upálena jako čarodějnice. Luca ale hledá pravého viníka...
Hrdinové tohoto příběhu čelí nejtemnějším hrůzám středověku - černé magii, vlkodlakovi i šílenství. Na cestě však nacházejí také pravdu, přátelství a dokonce lásku.



První věta:
Bušení na dveře ho probudilo prudce, jako kdyby mu u hlavy vystřelila bambitka.


O autorce:
Narodila se v Keni, ale od dvou let žije ve Velké Británii.Na univerzitě v Edinburghu získala doktorát v oboru anglické literatury 18. století. Napsala mnoho zajímavých historických románů, i příběhy ze současnosti, do češtiny byly však přeloženy jen některé z nich. Jejím bestsellerem se stal román  Králova přízeň, který byl dokonce roku 2008 zfilmován.



Děj...
Luca Vero je obviněn z kacířství. V noci mu na dveře zaklepou nějací muži a odvedou ho za cizincem. Ten mu přidělí úkol. Bude jezdit po Evropě a hledat stopy Ďábla. Spolu s ním cestuje ještě jeho přítel Freize a písař bratr Petr. Ve stejnou dobu umírá pán Lucretili, otec krásné Isoldy, která je následně uvězněná v klášteru a stává se s ní abatyše. Spolu s ní jde i její přítelkyně Ishraq. Osud je nakonec všechny svede dohromady a společně se snaží odhalit všemožné stopy Ďábla.


Dojmy... Bylo to zase něco jiného, než co obvykle čtu. Historie mě příliš neuchvacuje, tudíž nevyhledávám knihy s podobnou tématikou a historickými fakty. Tahle kniha ale není tolik zaměřená na pravou historii.
Autorka sama se v knize zmiňuje, že si dost věcí vymyslela. Příběh je hezky napsaný a čtiví. Na to, že nejsem fanoušek tohoto žánru, se mi líbilo. Nebylo to nic náročného a čtenář nemusí nad ničím hluboce uvažovat.

Na druhou stranu, postavy mě trošičku zklamali. Obzvlášť hlavní postavy. Luca a Isolda by ve mě měli zanechat nějaký dojem. Ale nezanechali. Na druhou stranu jsme si dost oblíbila Freize. Jeho hlášky mě nejednou rozesmáli a často mi přišlo, že Luca by bez něj několik věcí ani nezjistil. Freize byl něco jako jeho pomocná ruka. A Ishraq mě také zaujala. Její tajemnost a uzavřenost před ostatními, ale na druhou stranu oddanost Isoldě. Takže v tomhle případě mě víc zaujali vedlejší postavy než ty hlavní.


Závěr...
Když to všechno shrnu dohromady, vyjde mi s toho hezký čtivý příběh pro čtenáře, kteří tolik nemusí historii a nevadí jim nějaká ta odlišnost od skutečnosti. Postavy byli sice trochu méně popsané a charakter hlavních postav tolik nezaujme, ale příběh je to i tak moc hezký. Pro mě to bylo takové hezké oddechové čtení. Také se mi moc líbily ilustrace u každé kapitoly a pak drobné ilustrace v samotné kapitole. A na začátku knihy je i mapa, která přiblíží trasu, kterou hrdinové putují. Bylo to hezké zpestření četby.



HODNOCENÍ:
 



U čtení jsem tentokrát nic neposlouchala.

Flexi


1 komentář:

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)