pondělí 19. srpna 2013

RECENZE: Ostré předměty

Název: Ostré předměty
Autor: Gillian Flynnová
Originální název: Sharp Objects
Původní vydání originálu: 2006
Vydání u nás: 2013
Překlad: Ludmila Hanzlíková
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 272
Žánr: psycho, thriller, detektivka, napínavé
Anotace: Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou je takový případ sólokaprem, který může pomoci nejen jí, ale i nevýznamnému listu, v němž je zaměstnána. Ve Wind Gap to zná, protože tam vyrůstala, a tak se nechá šéfredaktorem poslat do svého rodiště. Jenže to, co se na začátku zdálo jako kariérní příležitost, nabude postupně mnohem osudnější a tragičtější podoby. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene.




První věta:
Měla jsem nový svetr, křiklavě rudý a ohavný.


O autorce:
Gillian Flynnová je americká spisovatelka. Dosud napsala tři thrillery(Ostré předměty, Temné kouty a Zmizelá), publikované v osmadvaceti jazycích. Ostré předměty získaly CWA New Blood Dagger Award a byly nominovány na Edgar Award za nejlepší debutující román roku 2006. Nestává se, aby debutující americká autorka obdržela za svou prvotinu hned dvě prestižní britská žánrová ocenění a dvě nominace na celosvětové ceny za nejlepší debut roku. Její nezvykle otevřené, kontroverzní romány od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů - ani hlavy čtenářů. Gillian žije v Chicagu s manželem a synem. 


Děj...
Třicetiletí chicagská reportérka Camille Preakerová se po několika letech vrací zpět do malého městečka Wind Gap, kde vyrůstala. Jsou zde uškrceny malé holčičky, kterým pachatel vytrhal všechny zuby, které ale nebyli nalezeny. Camille má o těchhle brutálních vraždách napsat článek, který má pomoct zlepšit popularitu novin, pro které píše. Jak se ale ukáže, návrat do bývalého domova je stále horší a horší a Camille doufá, že ji šéfredaktor s toho místa co nejdřív odvolá... Začíná tušit, kdo má v hrozných vraždách nejspíš prsty.



Dojmy...
Jak je napsáno na samotné obálce, tahle kniha patří mezi světové bestsellery a já bych řekla, že si tohle označení i zaslouží. Tahle kniha je autorčina prvotina a příjemně mě překvapilo, jak měla děj propracovaný. Sice jsem už skoro od samého začátku tušila, kdo je ten záhadný pachatel, ale i tak se to rychle četlo (možná k tomu také přispěla trošku větší písmena a dobré rozvržení stránky a odstavců, takže se text nezdál být tak dlouhý). Styl autorčina psaní je dost čtivý a je snadné se do knihy začíst.

Příběh se odehrává v malém městečku Wind Gap. To místo na mě svým způsobem působilo trochu děsivě. Opravdu si nedokáže představit, že bych bydlela zrovna v tomhle maloměstě. Lidé mi tam připadali falešní a vůbec mě nepřekvapilo, že se tam Camille nechce dlouho zdržovat. Co se týče postav, hlavní hrdinka Camille, z jejíhož pohledu je děj vyprávěný, trpěla jako malá sebepoškozováním. Je pravda, že neprožila moc hezké dětství a to, že bydlí u své matky tomu moc nepomáhá (...nebudu spoilerovat). Celkově mi ale nebyla moc sympatická. Když se seznámila s detektivem Richardem, který má vyšetřit zdejší vraždy, myslela sem si, že k ní pak třeba nejdu trošku větší sympatie, ale nestalo se tak. Richard mě taky neoslovil tolik, jak bych očekávala, ale přece jen jsem si ho oblíbila trošku víc než Camille.


Hodně se mi líbila ta část, kdy Camille zjišťovala různé podrobnosti o vraždách a snažila se sestavit článek do novin. Bylo hezky popsané takovéto tzv. ,,šťourání'' novinářů do každého detailu ať už radostného nebo bolestivého. Tak nějak si novináře představuju i já, takže tahle část se mi dost líbila. Najdou se tu i scény, u kterých se začervenáte... Pak jsou tu ale i části, které by nemuseli slabší povahy skousnout. Přece jen je to založeno dost na psychice a tak... Camille opravdu nemá lehký život a ke konci knihy mi jí bylo i trochu líto, protože si myslím, že něco podobného by nechtěl nikdo z nás zažít.


Závěr...
Líbila se zápletka a postavy celkem taky ušli, i když žádná sláva to nebyla. Na začátku jsem psala, že kniha si označení ,světový bestseller' zaslouží a svůj názor nezměním. Bylo to napínavé, místy trošku děsivé, když si představíte, že by to mohla byla skutečnost. Ale asi mi tam něco chybělo. Nevím přesně co. Možná to, že jsem si tak nějak nenašla cestu k postavám, protože já mám ráda, když jsou lépe popsané a propracované a tak s nimi lépe soucítím. Nebo to možná bylo tím, že podobné věci moc nečtu. Ale rozhodně knihu doporučuji těm, kteří mají rádi napínavé a trošku děsivé příběhy, právě Vám by se to mohlo dost líbit... Nakonec jsem se rozhodla pro 3 hvězdičky.


HODNOCENÍ: 


U čtení jsem tentokrát nic neposlouchala...


Flexi

1 komentář:

  1. Ostré předměty jsem četla a dost se mi líbily, akorát ve srovnání se Zmizelou a Temnými kouty jsou podle mě nejslabší. Nejvíc jsem si od Gillian asi užila Temné kouty, je to opravdu skvělá knížka a podle mě úžasně napsaná. Mám ráda autorčin styl psaní a je to jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek, i když uznávám, že její knížky nejsou pro všechny.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)