pondělí 6. ledna 2014

RECENZE: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (1.díl)
Autor: Ransom Riggs
Originální název: Miss Peregrine's Home For Peculiar Children
Původní vydání: 2011
Vydání u nás: 2012
Překlad: Bronislava Gragová
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 358
Žánr: horor, fantasy, sci-fi, dobrodružné, napínavé, nadpřirozeno
Anotace: Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek.

Náš příběh začíná strašidelnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak - i když to zní jako něco nemožného - jsou možná stále naživu.

Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při kterých běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, Teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.


První věta:
Právě když jsem se smířil s tím, že můj život bude obyčejný, začaly se dít neobyčejné věci.


O autorovi:
Narodil se na dvě stě let staré farmě v Marylandu, kde chtěl jako dítě zůstat a stát se farmářem, v pěti letech se však s rodiči odstěhoval na Floridu. V současnosti má svůj domov v Los Angeles. Má diplomy z Kenyon
College a z Fakulty filmové a televizní tvorby University of Southern California. Je ženatý. Natočil několik cenami ověnčených krátkých filmů. Je to blogger a cestovatel... a jak se ukázalo i skvělý spisovatel.


Děj...
Jacob jako malý poslouchá příběhy svého dědy o jeho mládí o boji s nestvůrami. Jsou to strašidelné a dobrodružné příběhy o boji s nestvůrami, ale o podivných dětech a sirotčinci, ve kterém žijí a ve kterém žil i jeho dědeček... Jen že jak Jacob stárne a vyrůstá, přestává příběhům svého dědy věřit a nebere je vážně, ale tak je právě jeho děda myslí... Až když dědu napadne jedna z nestvůr a zabije ho, Jacob uvidí onoho pachatele a začne příběhům svého dědy opět věřit. Vypraví se hledat sirotčinec, ve kterém jeho děda část svého života žil a doufá, že se o dědově minulosti... Nakonec najde skoro rozpadlý sirotčinec a kupodivu se i ukáže, že podivné děti s úžasnými schopnosti stále žijí.


Dojmy...
Na knihu mě nalákala jedna super recenze. Nemůžu říct, že jsem od knihy moc nečekala, protože sem čekala hodně. Nejspíš by jste mi asi teď položili otázku, jestli mě kniha nezklamala, když jsem čekala tolik, ale ne, musím říct že nezklamala. Bylo to úžasné dobrodružství. Kniha je úžasně zpracovaná. Hlavně ty fotky, které perfektně zapadají do děje a vytvářejí tak skvělou atmosféru. Nakladatelství si ze zpracováním opravdu pohrálo a i obálka se moc povedla. Dívka levitující ve vzduchu se k příběhu skvěle hodí a je to také jedna s fotografií, která je v knize.

Postavy byly dobře popsané a promyšlené. Nejvíc mě zaujali asi podivné děti žijící v sirotčinci a to tajemno kolem nich. jejich schopnosti, třeba právě levitující dívka, nebo neviditelný kluk, nebo velmi silný holka, která unese velký kámen a ještě víc. Nebo třeba slečna Peregrinová, ředitelka sirotčince, byla také skvělá postava. Oblíbila jsem si jí. Byla to taková tajemná paní se super schopnostmi (o kterých si bude muset přečíst sami).

Jacob byl taky fajn. Byl to takový normální šestnáctiletý kluk, který chce zjistit něco o svém dědovi. Je zvědavý a cílevědomý a ani strach nahánějící zřícenina sirotčince v bažinách ho nemůže zastavit. Kniha je
psaná v ich-formě a vypráví ji právě Jacob, takže je snadné se do něj vžít a pochopit ho.


Závěr...
Já vím, že tu pořád říkám jak je ta kniha dobrá atd. ale ona vážně SKVĚLÁ! Kdo nečetl, určitě si jí musíte přečíst. Je to skvělé čtení plné dobrodružství, napětí, sem tam pár trošku strašidelnějších pasáží, prostě skvělé. Takže moc DOPORUČUJU.


HODNOCENÍ: 


U čtení jsem poslouchala:


Flexi

1 komentář:

  1. Tuhle knížku si rozhodně musím přečíst. Vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)